23948sdkhjf

Västerbotten i stöpsleven

Nu startar arbetet med att bygga en kollektivtrafikmyndighet för Västerbotten. Den 1 januari börjar ett nytt kollektivtrafikliv i Sverige och i Västerbotten är arbetet i full gång.
– Genom den nya myndigheten får kommuner och landstinget bättre inflytande över kollektivtrafikens utformning, men tanken är också att bättre attrahera resenärerna och öka resandet med kollektivtrafik i länet, säger Heidi Thörnberg , ansvarig för uppstarten av kollektivtrafikmyndigheten vid Region Västerbotten.

Heidi Thörnberg, arbetar från 1 oktober halvtid med att upprätta formerna för kollektivtrafikmyndigheten på Region Västerbotten. Hon har lång erfarenhet av trafikförsörjningsfrågor, dels i Dorotea och Vilhelmina och sedan ett och ett halvt år i landstinget.

– Det känns ju jätteroligt att få vara med i uppstarten av något som jag tror kommer bli bra för hela länet, säger Heidi Thörnberg.

Strategiskt ansvar för kollektivtrafik
Avsikten med en kollektivtrafikmyndighet är att särskilja strategiska beslut från uppdraget att genomföra det operativa uppdraget.

Region Västerbotten får med den nya myndigheten det ekonomiska och juridiska ansvaret och genom ett trafikförsörjningsprogram fatta beslut om trafikplikt. Samtidigt får Länstrafiken ett tydligare uppdrag som genomförare av trafiken.

Ny kollektivtrafiklag
Den 1 januari träder en ny kollektivtrafiklag i kraft som innebär att det ska finnas en kollektivtrafikansvarig myndighet i varje län. Den nya myndigheten ska ansvara för den regionala kollektivtrafiken och ha en tydlig strategisk roll och politisk styrning.

– Lagens krav om strategisk roll i kombination med politisk styrning och förankring i länet har varit avgörande för beslutet att placera myndigheten på Region Västerbotten, säger Heidi Thörnberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064