23948sdkhjf

Affärschanser på spåren i Norge

Norska Jernbaneverket vill se fler leverantörer i konkurrensen om kommande järnvägsprojekt i landet. Och det finns pengar, i Norge ökar järnvägsbudgeten år efter år.
– Norska järnvägens budget ökar, vilket gör att vi behöver än fler leverantörer till fler och större projekt framöver, säger Per Melby , inköpsdirektör på Jernbaneverket när han deltog i Elmia Nordic Rail i veckan.

Under torsdagen presenterade Norges regering sitt förslag till statsbudgeten 2012, vilket bland annat innehåller 12,5 miljarder norska kronor till järnvägen. En ökning med 1 miljard jämfört med 2011.

– Detta betyder naturligtvis fler satsningar på järnvägen. Men även om vi har leverantörer i dagsläget är det ofta relativt få som är med och konkurrerar om jobben. Många svenska leverantörer har begränsad kunskap om Jernbaneverket som kund. Det är en av anledningarna till att vi är här på mässan, säger Per Melby.

I Norge finns nästan inga leverantörer till järnvägsindustrin, vilket gör Jernbaneverket beroende av internationella tillverkare. På Elmia Nordic Rail möter man kontakter från många länder, men Per Melby ser en stor fördel med att hitta svenska leverantörer.

– Sverige ligger bara på andra sidan gränsen, vilket gör att vi slipper höga logistikkostnader i leveranser härifrån. Vår portfölj består idag till största delen av leverantörer från kontinenten, säger Per Melby, och berättar om ett samarbete med svenska Trafikverket som gynnar de svenska leverantörerna:

– Vi delar en databas med Trafikverket och har därigenom automatisk tillgång till de leverantörer som de använder sig av. Men det som avgör i slutändan är ju vad vi behöver och vilka leverantörer som finns tillgängliga då.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079