Rederi tar strid för räkmackan
Stena Line sågar flygplatserna Landvetters och Arlandas försök att kapa räkmackan som en flygföreteelse. Hel fel enligt rederiet som anser att den saltstänkta läckerheten smakar bäst till sjöss.
– Vi har sålt räkmackor under alla år på våra färjor och tycker det känns märkligt att flygplatserna bokstavligen glider på räkmackan och lyfter fram sig själva som räkmackans främsta företrädare. Räkmackan har sitt ursprung i de danska smörrebröden och kom till Sverige via färjetrafiken mellan Danmark och Sverige. Att anordna tävlingar kan väl vara en kul aktivitet, men räkna med att den alltid smakar bäst till havs. Det tycker även våra kunder som i undersökningar säger att räkmackan är en av de starkaste symbolerna man associerar med Stena Line. Från vårt perspektiv behövs ingen speciell dag, varje dag är Räkmackans dag för oss, säger Charlotte Ljunggren , linjechef Göteborg-Frederikshavn.
Stena Line serverar varje år nästan 200 000 räkmackor i olika storlekar från den normalstora räkmackan med 80 gram räkor till den största ”Räkor i trängsel” med 180 gram räkor, som bland annat ackompanjeras av färsk sparris, körsbärstomater, sallad, majonnäs, dill, citron samt extra aioli som tillbehör för den som vill.
– Vi kan stoltsera med en av de bästa räkmackorna som svenskarna kan köpa och den tillverkas varje dag med stor noggrannhet av våra rutinerade kallskänkor ombord. Våra gäster njuter av den i lugn och ro tillsammans med en kall Carlsberg och havsutsikt i en genuint maritim miljö, säger Leif Cavalli Björkman , restaurangservicechef på Stena Danica.