23948sdkhjf

Upphandlingsmiss i Eskilstuna

Företagare i Eskilstuna rasar mot kommunens miljonavtal med Elite Hotels. Eskilstuna kommun har utan upphandling tecknat ett avtal om konferenstjänster med Elite Hotels för att starta ett nytt hotell i staden.
Avtalet löper på 15 år och kostar kommunen 30 miljoner kr. Men avtalet är olagligt menar både stadens andra hotellägare och oppositionen. Saken har startat ett praktgräl i kommunen. Efter att ha tagit del av två oberoende rättsutredningar har hotellföreningen i Eskilstuna nu bestämt sig för att dra kommunen inför domstol.

– Avtalet sätter konkurrensen ur spel på Eskilstunas konferensmarknad. Att ge särskilt stöd till en hotellkedja som omsätter över 1,3 miljarder kr för att etablera sig i kommunen är horribelt, säger en upprörd Lennart Cronholm från Eskilstunas Hotellförening som samlar hotellen på orten. Han fortsätter:

– Vi är för konkurrens, men det måste ske på lika villkor. Det här riskerar att urholka lönsamheten hos alla våra medlemmar. Vi har därför, efter att ha tagit del av två olika rättsutredningar, beslutat att både dra kommunen inför domstol och anmäla dem till konkurrensverket om avtalet godkänns av kommunfullmäktige den 27 oktober.

Enlig de båda rättsutredningarna så bryter avtalet med Elite Hotels både mot kommunallagens förbud mot stöd till enskilda näringsidkare och mot lagen om offentliga upphandlingar. Avtalet innebär att kommunen betalar omkring 20 procent av Elites totala årshyra för konferensmöjligheter 48 dagar per år. I 15 år.

– Eskilstuna riskerar nu att dras inför förvaltningsdomstol i Sverige, dömas till skadestånd och komma att granskas av EU-kommissionen. Vi hoppas nu att kommunen tänker om, säger Lennart Cronholm.

Även oppositionen i Eskilstuna kommun är upprörda över majoritetens agerande i frågan och vill att kommunfullmäktige säger nej till avtalet med Elite.

– Det allvarliga är att kommunens stöd snedvrider konkurrensen och riskerar att drabba andra konferensaktörer i Eskilstuna hårt. Vi är övertygade om att Elite Hotels skulle etablera sig här även utan det otillåtna stödet från kommunen, säger Jari Puustinen , moderat ledamot av kommunfullmäktige.

– Ett beslut i kommunfullmäktige den 27 oktober att godkänna avtalet med Elite Hotels vore alltså inte bara tanklöst, ogenomtänkt och dyrt. Det vore dessutom olagligt. Det är inget Eskilstuna kommun ska hålla på med, säger Jari Puustinen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11