23948sdkhjf

Nordtysk advent i sikte

Från havet till bergen, från Nordsjökusten till Harz –firar norra Tyskland adventstiden med stämningsfulla julmarknader. Perfekta bussresemål under senhösten.
Nu är det snart dags igen – adventstiden börjar och därmed en tid full av njutning för alla sinnen. Smaken av pepparkakor, doften av glögg och brända mandlar, det mjuka skenet från otaliga ljus, julsånger och den gemytlighet som är typisk för just den här tiden – allt det här hittar besökarna på de många julmarknaderna i norra Tysklands största delstat Niedersachsen. Julmarknaderna är ändå lika olika som landskapen mellan Nordsjökusten och Tysklands nordligaste bergsområde, Harz.

Bara i delstatens huvudstad Hannover kan besökarna äta gott och strosa omkring på tre olika julmarknader. Speciella höjdpunkter är den historiska julbyn med medeltida stadsliv och den finska julbyn. Också Hannovers zoo förvandlas till ett fantastiskt vinterland – med kälkbacke och skridskobana, läckra specialiteter och festlig belysning.

Bara knappt en timme öster om Hannover bjuder VW-upplevelsevärlden Autostadt i Wolfsburg in till sin alldeles speciella vintermarknad. Med mottot ”Alpländer i Autostadt” väntar kring den 20 meter höga julgranen hemlighetsfulla myter, traditionella seder, en blänkande is för skridskoåkning och varierade matupplevelser. På kvällarna förtrollas åskådarna av isshower koreograferade enkom för Autostadt.

Kring Hannover och Wolfsburg ligger många historiska städer som Celle, Hameln, Hildesheim, Goslar, Wolfenbüttel, Braunschweig och Göttingen, som skickligt iscensätter sina färggranna fackverkshus och gavlar i juletid och förtrollar med julmarknader i unika miljöer. Ett besök värt i adventstid är också den lilla staden Uelzen knappt 100 kilometer norr om Hannover – och det inte bara på grund av den sevärda Hundertwasserstationen. Staden på heden förvandlas vid advent till en fantastisk julsagovärld. Härifrån är det bara ett stenkast till den gamla saltstaden Lüneburg. Här utgör det festligt belysta rådhuset med sin härliga barockfasad ramen för den årliga julmarknaden.

Den som vill uppleva julen på ett maritimt sätt, har kommit precis rätt till norra Niedersachsen. I Wilhelmshaven exempelvis kan man njuta av glöggen i en strandkorg. Julvärlden mellan city och Maritime Meile förtrollar besökarna med en omväxlande gestaltad stad av stånd och ett originellt ramprogram

Niedersachsens julmarknader börjar som regel första advent och slutar strax innan jul, några håller till och med på till årets slut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.44