23948sdkhjf

Skånekampanj mot fuskåkarna

Alldeles för många resenärer i Malmö stadsbusstrafik åker utan giltiga biljetter, ofta gäller det SMS-biljetter. Fuskåkandet gör att Skånetrafiken missar mångmiljonintäkter årligen.
Nu har Skånetrafiken och dess entreprenörer tröttnat på att tappa intäkter. Därför har en kampanj startats för att komma tillrätta med fuskåkandet. Under en period kommer Skånetrafikens kontrollantgrupp att vara aktiva på Malmö stadsbussar och kontrollerna kommer att ske med både uniformerad och civilt klädd personal. De allra flesta resenärer gör rätt för sig men Skånetrafiken oroas över det stora antalet resenärer som tycker att det är okej att inte betala.

– Vi vill med den här kampanjen påvisa att utbyggnaden av vår kollektivtrafik i Skåne inte är gratis. Vi är i stort behov av att få in våra intäkter så att vi ständigt kan förbättra vårt utbud. Dessutom finns det ett rättviseperspektiv också att ta hänsyn till. Vi får dagligen samtal från kunder som gör rätt för sig men märker att den inställningen inte delas av alla resenärer, säger Camilla Bunke , försäljningschef på Skånetrafiken.

Skånetrafikens entreprenörer i Malmö är i allra högsta grad involverade i kampanjen och man samarbetar kring en rad olika frågor.

– Att våra resenärer gör rätt för sig är viktigt men i lika hög grad så ska våra förare agera korrekt och se till att samtliga resenärer har en giltig biljett. Men förarna behöver också stöd i hur man hanterar resenärer som reser t ex på falska SMS-biljetter Förarnas arbetssituation är stressig och att ta en diskussion kring fuskåk med ett helt ungdomsgäng kanske inte alltid är så lätt, säger Camilla Bunke.

Ett enkelt räkneexempel på intäktsbortfall
Att fuskåkandet kostar pengar kan man lätt förstå med det här ganska enkla räkneexemplet: Varje dygn görs 2 800 enkelturer året runt i i Malmö stadsbusstrafik. Beräkna då att en resenär inte har giltig biljett på varje enkeltur. Medelintäkten för varje påstigande är 16 kronor i Malmö. 2 800 x 365 x 16 = 16 miljoner kronor, det vill säga att intäktsbortfallet i det här enkla räkneexemplet är hela 16 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.941