23948sdkhjf

SL skärper upphandlingskraven

SL inför kvalificeringssystemet TransQ vid alla upphandlingar. Nu måste alla som vill lägga anbud på trafikbolagets upphandlingar först kvalificera sig för att kunna vara med.
Syftet med att införa ett kvalificeringssystem som TransQ är att effektivisera urvalet bland de leverantörer som är kvalificerade inom respektive produktområde. En av de viktigaste effekterna är att dagens långa upphandlingstider förkortas väsentligt. Upphandlingar där urvalet görs i kvalificeringssystem annonseras som regel inte, enligt SL.

TransQ är ett gemensamt kvalificeringssystem och leverantörsregister över leverantörer till transportsektorn. Det administreras av företaget Achilles och drivs som ett samarbete mellan de ledande nordiska inköpsorganisationerna inom sektorn. Via TransQ blir företaget synligt, kvalificerat och sökbart för alla medlemsorganisationer vilket ökar möjligheterna för de företag som ingår i systemet att få offertförfrågningar och snabbt kunna delta i upphandlingar som inte annonseras.

Det är viktigt att förstå att endast leverantörer som är kvalificerade av systemet TransQ som i fortsättningen kommer att kunna vara med i flertalet av SL:s upphandlingar. SL kommer endast undantagsvis att annonsera upphandlingar och då bara när det inte går att få tillräcklig konkurrens genom urval i TransQ, uppger SL.

Kvalificeringen i TransQ kan göras i flera steg, påpekar SL. I en specifik upphandling kan det ställas kvalificeringskrav som går utöver de grundläggande kvalificeringskraven för att bli registrerad i systemet. Det kommer också att förekomma urval bland kvalificerade leverantörer innan förfrågan skickas ut till de utvalda leverantörern, enligt SL.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063