23948sdkhjf

Sällsynt fågel i Göteborg

Nu kan ornitologiska bussturister passa på att skåda bändelkorsnäbbar i Botaniska trädgårdens Arboretum. Den sällsynta fågeln finns nu i stort antal söder om Göteborgs Botaniska trädgård.
I Arboretumets lärkbestånd (särskilt ett större bestånd i Asien-arboretet intill och norr om stigkorsningen Ljungheden-Axlemossen) kan i dagarna denna färggranna och sällan sedda korsnäbbsart avnjutas. Bändelkorsnäbbens färgprakt är i klass med de tropiska fåglarnas.

Både hona och hane kännetecknas av två tydliga vita vingband. Hanen är bjärt röd, honan anspråkslösare grönaktig. Redan i somras började större mängder bändelkorsnäbbar rapporteras i Sverige. Efter ett litet avbrott på förhösten ses nu åter större mängder. Normalt häckar arten i barrskogstajgan och finns hela vägen österut till den nordamerikanska kontinenten.

Som andra korsnäbbar häckar den redan under senvintern. Ungarna föds upp på lärk- och granfrön. Den är lärkspecialist. När kottesättningen är dålig i ett område tvingas korsnäbben vandra längre för att finna föda. I år är uppenbart ett sådant år. Redan har säkert flera tusen bändelkorsnäbbar passerat Sverige för att finna naturlig lärk ännu längre bort t.ex. i Polen och Alperna. I Sverige får den hålla till godo med planterad lärk. I Botaniska finns gott om planterade lärkträd både från Europa, Nordamerika och Asien.

I Botaniska trädgården finns också just nu en annan inte så ofta sedd fågel. Det är en sparvuggla som håller till i området Vitsippsdalen - Torbjörnsmossarna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079