23948sdkhjf

Stockholms stadion 1 år

Under hela 2012 firas 100-årsjubileet av Stadion och OS i Stockholm 1912. Det blir drygt 100 olika idrotts- och kulturevenemang i och runt Stockholm – ett guldläge för bussturismen.
100-årsjublileet av OS 1912 startar 6 januari med isfestival på Östermalms IP. Solskensveckan ochStadionfesten i början av juni är andra höjdpunkter.
OS 1912 eller den så kallade Solskensolympiaden i Stockholm blev ett mycket lyckat evenemang, både sportsligt och organisatoriskt. Till spelen 1912 invigdes också Stockholms stadion, som idag är världens äldsta aktiva olympiska arena.

Jubileumsåret innehåller mycket olympisk historia som kan upplevas genom utställningar, konferenser och guidade turer, men framför allt blir jubileet ett år fyllt av hundratalet idrotts- och kulturevenemang. Målet är att få fler, främst barn och ungdomar, intresserade av idrott. Förutom alla möjligheter att prova på olika idrotter på gator och torg bjuder jubileumsåret också på initiativen Olympic Youth Camp och OS i skolan.

– Jubileet ska vara en fest som lockar människor till idrotten, precis som för hundra år sedan. Om 1912 års olympiad innebar att idrotten fick många nya åskådare så vill jag att 2012-årsfirandet ska göra många fler till idrottsutövare. Firandet är både en tillbakablick och en framtidssatsning på ungdom, breddidrott och folkhälsa, säger Regina Kevius , idrottsborgarråd i Stockholms stad.

– Jubileumsåret är en fantastisk möjlighet för idrotten att knyta ihop vår historia och våra traditioner med dagens idrottsrörelse och allt vad den har att erbjuda, inte minst för alla barn och ungdomar, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber .

– OS-året 2012 kommer att bli väldigt spännande. För SOK är höjdpunkterna bland annat den internationella jubileumsbankettenden 8 juni och Stadionfesten den 9 juni. Vi arrangerar också ett speciellt Youth Camp med deltagande av cirka 800 ungdomar. Den 27 juli börjar OS i London och vi är inne i intensiva förberedelser för aktiva och ledare. Kombinationen av alla dessa evenemang gör att vi får möjlighet att profilera den olympiska drömmen och de olympiska värderingarna till en stor del av befolkningen, säger Gunilla Lindberg , generalsekreterare Sveriges Olympiska Kommitté.

Solskensveckan (1-10 juni) innehåller en rad aktiviteter som Stadions 100-årsdag, Jubileumsmarathon, Jubileumsbankett i Stadshuset, segling på Riddarfjärden, Stadionfest med mera. Senare under sommaren arrangeras exempelvisJubileumsregatta i Nynäshamn. En aktuell evenemangskalender är bifogad.

Bakom satsningen Arena Stockholm 1912-2012 – Hundra år av idrott och kultur står idrottsrörelsen (Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet, Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, Svenska friidrottsförbundet och Stockholms idrottsförbund) och Stockholms stad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093