23948sdkhjf

Två fartyg K-märkta

Stockholm har nu fått ytterligare två K-märka fartyg, de anrika skärgårdsbåtarna M/S Enköping och M/S Östanå I, båda tillhörande Strömma Kanalbolagets flotta.
De respektive fartygen har lång och spännande historia att berätta då de har varit med sedan sent 1800-tal respektive tidigt 1900-tal. K-märkningen utförs av överintendenten för Statens maritima museer klockan 18.00 vid Nybrokajen.
Enköping som är byggd 1868 är världens äldsta passagerarbåt som ännu är i passagerartrafik. Hon är kanske en av Sveriges mest beresta skärgårdsbåtar och har varit i trafik på såväl väst- som östkusten samt på Glafsfjorden i Värmland.

Ombord Östanå I har en av de mest namnkunniga gästerna varit den kände operasångaren Jussi Björling, som använde försalongen för att sjunga upp sig under resan mellan Siarö och Kungliga Operan i Stockholm.

– Vi tycker att det är extra glädjande att fartygen fortfarande används i sin traditionella miljö och att tiden har fått göra sina avtryck i fartygen. De är både till nytta för gäster samt bidrar till en levande hamnmiljö, säger Robert Olsson , överintendent för Statens maritima museer.

Statens maritima museer, där Sjöhistoriska museet ingår, K-märker fartyg i yrkestrafik som museet bedömer vara av kulturhistoriskt intresse och hittills har över hundra fartyg fått denna märkning. I Strömmakoncernens flotta finns redan fyra K-märkta fartyg: Göteborgssightseeingbåten Paddan 4 och de tre Göta Kanal-fartygen, Juno, Wilhelm Tham och Diana.

– Vi är väldigt stolta och glada över att kunna räkna in ytterligare två K-märkta fartyg i vår flotta. Det visar att vårt arbete med att både bevara fartygen i, och använda dem i kommersiell trafik fungerar, säger Peter Henricson , divisionschef för Strömma Båt & Destination.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094