23948sdkhjf

Triangeln fick pris

Kasper Salin-priset gick till den häftigt formgivna Station Triangeln i Malmö. Bakom formgivningen står arkitekter på Sweco och på danska KHR.
En genomtänkt ljusgestaltning, formstarka glaskupoler, kongenial konstnärlig utsmyckning och en både stilsäker och generell monumentalitet befäster stationen som mötesplats och bekräftar resandets betydelse för stadsutvecklingen. Så beskriver juryn årets Kasper Salin-vinnare, Station Triangeln i Malmö, som har utformats av arkitekter på Sweco i Malmö och danska KHR.

– Kasper Salin-priset anses vara det mest prestigefulla arkitekturpriset i Sverige. Jag är oerhört stolt över vår verksamhet och det imponerande tillskottet i Malmö som våra arkitekter har skapat, säger Jan Mattsson , vd för Swecos arkitektverksamhet.

Station Triangeln ligger vid Triangelns köpcentrum i Malmö där den nya tågtunneln, Citytunneln, som går genom centrala delen av staden har fått en mellanstation. Stationen har två nedgångar som leder ner till varsin ände av plattformen. Den norra vid Johannes kyrka och den södra vid sjukhuset och Södervärn. Uppgångarna är geometriskt olika, men bägge är uppbyggda av glas och stål och med samma konstruktionsprincip. 37 000 resande per dygn gör stationen till Sveriges tredje största.

– Station Triangeln uttrycker vår nordiska förkärlek till en enkel, opretentiös och funktionell arkitektur. Vi har strävat efter att skapa en station som anknyter till stadens struktur och skala, med ett formspråk som utmärker sig i stadsbilden och som tydligt signalerar att något händer under markytan, säger Anders Öreberg , regionchef på Sweco och en av arkitekterna som arbetat med stationen.

Förutom samverkan med danska kollegor har samarbetet med andra kompetenser inom Sweco påverkat resultatet, och såväl konstruktörer och järnvägsprojektörer som installationskonsulter har bidragit.

– Citytunneln är ett fantastiskt stadsbyggnadsprojekt som påverkar hela regionen och där station Triangelns arkitektoniska kvaliteter kröner verket, säger Jan Mattsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078