23948sdkhjf

Jättekalender i örebro

I dag öppnades lucka nr 1 på Sveriges största julkalender. I Örebro har man förvandlat hela det vackra Rådhuset till en gigantisk kalender som lockar barn och vuxna i alla åldrar.
Bakom de 24 luckorna döljer sig konstverk av lokala och nationella konstnärer som tolkat temat Nära.

– Det här är vår julhälsning till alla stolta Örebroare och samtidigt ett fint sätt att visa upp den kreativa anda som råder i vår stad, säger kommunalrådet Björn Sundin .

Arrangemanget som går in på sitt femte år är ett projekt i samverkan mellan Örebro Kommun, näringslivet och producenten Richard Kennett. Varje dag klockan 17.02 öppnas en ny lucka och nyfikna betraktare samlas utanför Rådhuset på Stortorget.

– Vi tyckte att temat Nära har en naturlig koppling till julen. Julen är ju en tid då vi försöker närma oss varandra, både i tid och rum. Samtidigt är det ett brett tema som ger konstnärerna stor frihet, säger producenten Richard Kennett .

Men Rådhusets julkalender är bara en av två fina jultraditioner som tagit fäste i Örebro. Sedan 2001 bjuder Örebro alla sina invånare liksom besökare på julens (och förmodligen Sveriges) största allsångskonsert. Den 4 december är det åter dags för O, Helga Natt

I snitt är det 25 000 personer som samlas i city för att fira julen tillsammans med lokala och nationella artister. I år är det Shirley Clamp, Thomas Di Leva och stjärntenoren Lars Cleveman tillsammans med en jättekör och ett 10-mannaband. Programledare är Örebroprofilen Peter Flack. TV4 sänder konserten i julhelgen för tredje året i rad.

– Örebro är den perfekta staden att stå värd för ett evenemang på temat jul och allsång. Här finns musikhögskola, ett fantastiskt körliv och ett starkt intresse för musik. Det visar inte minst det stora och återkommande publikintresset säger producenten Richard Kennett.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078