23948sdkhjf

Västtrafiks får mer pengar

Västtrafiks budget för 2012 är klar. Den innebär bland annat ett utökat ägartillskott för att möta resandeökningen inom kollektivtrafiken och genomföra förberedelser för införandet av trängselskatter.
2012 är första året som Västra Götalandsregionen och den nyinrättade Kollektivtrafiknämnden lägger en beställning och ekonomisk ram som ensam ägare till Västtrafik. Beställningen utgår från Regionfullmäktiges strategiska inriktning och prioriterade mål för kollektivtrafiken, som finns beskrivna i verksamhetsplanen, samt den mer detaljerade trafikförsörjningsplanen för 2012.

Västtrafik har haft en mycket kraftig resandeutveckling under året och till och med oktober månad har resandet ökat med cirka 10 procent jämfört med 2011. Trenden förväntas fortsätta under 2012.

– Ökningen innebär att Västtrafik redan idag har nått resandemålet för 2013 men gjort det inom ramen för 2011 års budget, säger Leif Blomqvist , Västtrafiks styrelseordförande.

De totala kostnaderna i Västtrafiks detaljbudget uppgår till närmare 6 500 miljoner kronor varav nästan hälften finansieras genom ägartillskott från Västra Götalandsregionen. Ägartillskottet för 2012 innebär en ökning med 6 procent jämfört med föregående år. Biljettintäkterna står för drygt 2 500 miljoner kronor. Satsningarna under året utgår från Västtrafiks Trafikförsörjningsplan (TFP 2012). Den nya tågpendeln till Ale, nya pendel- och regiontåg, utökad spårvagnstrafik i Göteborg, förstärkningar på linje 100 mellan Borås och Göteborg samt förberedelserna i Göteborgsregionen för införandet av trängselskatten är några av de betydande satsningar som kommer att genomföras.

– Den stora resandeökningen under året är mycket glädjande, men innebär också att vi måste leva upp till våra kunders förväntningar på pålitlig och punktlig trafik. Utökad trafik och nya fordon är en förutsättning för att vi ska klara av detta, säger Lars Backström , vd på Västtrafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078