23948sdkhjf

Veolia till salu

Veolia Transports franska ägare säljer hela bolaget. Det innebär att en av Sveriges största kollektivtrafikaktörer försvinner från scenen.
Bakgrunden till försäljningen av Veolia Transport är moderbolaget Veolia Environments finansiella problem. Genom försäljningen hoppas moderbolaget kunna beta av sin enorma skuld som i svenska kronor är i storleksordningen 135 miljarder.

Veolia Transport är ett mycket lönsamt bolag som redovisade en vinst om 52,3 miljarder kronor förra året – hur mycket en försäljning kan inbringa är oklart men ägarna är säkra på att affären skulle inbringa kapital nog att lösa skuldkrisen. Samtidigt innebär det också att kollektivtrafikeran upphör för Veolia Environment, bort försvinner all buss-, tåg- och färjetrafik.

Veolia Transport har 80756 anställda i 27 länder, i Sverige finns omkring 5000 anställda i dag. Antalet anställda i Sverige var tänkt att öka framöver, bland annat för att Veolia tar över underhåll- och service av Øresundstågen från DSB First Danmark som haft stora problem. Dessutom har Veolia alldeles nyss tagit hem flera stora bussupphandlingar åt Skånetrafiken och bolaget kör redan stadsbussarna i flera svenska städer samt driver omfattande fjärrtågtrafik. Bolaget kör också Tvärbanan, Nockebybanan och Saltsjöbanan i Storstockholm.

Vad som händer med den svenska trafiken när Veolia lämnar transportsektorn är ingen enkel promenadlösning, men processen kommer att ske med trippande tomtesteg. Försäljningen ska vara avklarad senast år 2014 så det finns gott om tid att agera. Helt klart blir det operatörsbyte för mycken svensk kollektivtrafik när Veolia Transport får nya ägare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078