23948sdkhjf

(MP): Tryggare kollektivtrafik

Miljöpartiets representant i trafiknämnden, Yvonne Blombäck har debatterat trygghetsfrågor med trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm med anledning av rapporter om att unga resenärer blivit hårdhänt behandlade i kollektivtrafiken.
På landstingsfullmäktige i veckan lyfte Miljöpartiet flera åtgärder för att öka tryggheten i kollektivtrafiken. En rapport från Rädda Barnen visar att frågan är särskilt angelägen eftersom ungdomar är en utsatt grupp de känner stor otrygghet när de reser med SL. Senast i oktober 2011 blev en 12-åring neddragen på golvet och fick ett knä i ryggen samt batongslag på benen.

– Även ungdomar har rätt att känna sig trygga i kollektivtrafiken. SL:s medarbetare med uppdrag att jobba för en trygg kollektivtrafik ska uppträda i alla situationer så att tryggheten ökar och inte minskar, säger Yvonne Blombäck (MP), ledamot i Trafiknämnden.

Miljöpartiet pekar också på betydelsen av trygghetsrum i kollektivtrafiken. I oktober 2011 finns det nio stycken rum vid fem stationer. Det är en förbättring, men fortfarande saknas det rum vid 97% av stationerna, dvs endast 3% av stationerna har trygghetsrum för omhändertagande.

– Tryggheten måste vara en av de mest prioriterade frågorna för Trafiknämnden. Att kunna ta om hand personer som stör, begår brott eller blir akut sjuka, i rum som är avskilda från övriga kollektivtrafikanter bidrar både till bättre arbetsmiljö för ordningsvakter men även ökad rättssäkerhet, integritet och trygghet för kollektivtrafikanter i stort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.054