23948sdkhjf

Inga passansökningar i mellandagarna

Vid årsskiftet införs nya resehandlingar i Sverige. I samband med det kommer inga ansökningar om pass eller nationellt id-kort att kunna tas emot under perioden 26 december 2011 – 2 januari 2012. Den som ska ut och resa behöver därför söka pass i extra god tid.
I januari inför Sverige ett nytt pass och nationellt id-kort. Utformningen av passet ändras för att förbättra den redan höga säkerheten. Ansökningsavgiften sänks från 400 kronor till 350 kronor.
För att klara anpassningen till det nya formatet kommer systemet för att ansöka om nytt pass eller nationellt id-kort att vara avstängt från den 26 december till 2 januari. Den som behöver en ny resehandling för att resa kring årsskiftet behöver därför vara ute i särskilt god tid.
- Vi behöver anpassa tekniken till det nya systemet och har därför valt att stänga för nya ansökningar under den aktuella perioden. Vi beklagar om det innebär problem för enskilda personer. Vi har noga övervägt alternativen och anser att den här lösningen innebär den totalt sett bästa service för medborgarna, säger Staffan Tilling, passansvarig vid Rikspolisstyrelsen.
Utlämning av redan beställda pass och id-kort påverkas inte och passexpeditionerna kan ha öppet som vanligt. Passet eller det nationella id-kortet är klart efter cirka 5 arbetsdagar. Den som vid ansökan lämnat sitt mobilnummer eller e-postadress får ett meddelande då handlingen är klar.
För resenärer som glömt att ordna resehandling i tid finns om alltid möjligheten att ansöka om ett provisoriskt pass. Provisoriska pass utfärdas på elva platser i landet. Under perioden 26 december 2011 – 2 januari 2012 kan endast handskrivna provisoriska pass utfärdas.
Det nya passet innehåller bland annat färgfoto och är säkrare mot förfalskning. Priset sänks från 400 kronor till 350 kronor inklusive foto. Anledningen till att priset sänks är att kostnaderna för passhanteringen minskat, främst beroende på att Rikspolisstyrelsen tecknat ett nytt avtal med leverantören av det system som används för att utfärda pass.
- De som har möjlighet att vänta med att söka pass till efter årsskiftet får ett säkrare och billigare pass, säger Staffan Tilling.
Det nationella id-kortet får också en ny utformning. Ansökningsavgiften blir samma som i dag, det vill säga 400 kronor.
Vid inresa i vissa länder, till exempel USA och Förenade Arabemiraten gäller särskilda regler för den som reser med ett provisoriskt pass. Det gäller därför att kontrollera reseinformation för aktuellt land på Internet eller respektive lands ambassad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062