23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning för nytt höghastighetståg

Det första steget mot en ny höghastighetståglinje mellan Oslo och Öresundsregionen tas vid årsskiftet. 27 miljoner läggs på ett projekt inför den nya järnvägen, som ska kapa restiden till bara två timmar.
Projektet Coinco North II är ett treårigt Interregprojekt, med fokus på att öka järnvägens betydelse för både gods och passagerare. Målet är att på sikt utveckla en ny höghastighetståglinje på sträckan Oslo-Göteborg-Köpenhamn.

Förutom att knyta samman 8 miljoner skandinaver som bor längs den nya tåglinjen och skapa en gemensam region för innovation och arbetsmarknad, är höghastighetsbanan tänkt att bli en ”grön transportkorridor till kontinenten”, enligt ett pressmeddelande.

– Vi ligger mitt i det stråk som förbinder Oslo och Göteborg med Hamburg. Dessutom passerar en stor del av det gods som skall både till och från Sverige och resten av Skandinavien genom Skåne. Det är av avgörande betydelse att få miljövänlig och välfungerande infrastruktur för att bidra till den totala tillväxten i alla tre länderna, säger Pia Kinhult (M), Region Styrelsens ordförande i Region Skåne, som är en av projektets 14 parter.

Övriga parter är København kommune, Oslo kommune, Business Region Göteborg (BRG), Akershus fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Västra Götalandsregionen, Göteborg Stad, Helsingborg kommun, Region Skåne, Region Halland, Malmö stad, Region Hovedstaden, Trafikverket och Statens Vegvesen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079