23948sdkhjf

ökad barnsäkerhet hos Värmlandstrafik

Barnsäkerheten är högt prioriterad i Värmlandstrafiks nya bussar. Som ett av landets första länstrafikbolag har Värmlandstrafik genom Nobina installerat bilbarnstolar anpassade för bussar i fem fordon.
Värmlandstrafik vill göra kollektivtrafiken så säker som möjligt – nu för sina yngsta resenärer. I fem nya bussar har man därför installerat utfällbara bilbarnstolar speciellt anpassade för bussar. Konstruktionen, som det norska företaget Sit Safe har tagit fram, har nyligen introducerats i Sverige och är ett genombrott för barnsäkerhet i bussar.
De nya bussarna är låggolvsbussar och av samma modell som de bussar som trafikerar 900-systemet på Hammarö sedan augusti 2010.
Redan vid beställning av bussarna till Hammarötrafiken fanns en önskan från Värmlandstrafik om bilbarnstolar men i det skedet var inte stolarna godkända för den svenska marknaden. Sedan dess har de godkänts och i januari i år fick Sit Safe ta emot pris i kategorin Årets Leverantör i Stora Trafiksäkerhetspriset 2011 – ett pris som har instiftats av branschtidningarna RESFORUM, TRAFIKFORUM och Transport & Logistik iDag.
- Barnsäkerhet har länge varit eftersatt i bussar. Det här är ett steg i rätt riktning, säger Lennart Salomonsson, trafiksäkerhetschef för Nobina i Värmland.
Bilbarnstolen, som integrerats i sätets stolsrygg, är gjord för barn som väger upp till 20 kilo (upp till cirka fyra år). Ett enkelt handgrepp är det enda som krävs för att förvandla det vanliga sätet till en bilbarnstol.
Sammanlagt har tio stolar installerats i de nya bussarna som främst är tänkta att trafikera linje 501 mellan Karlstad och Väse men även andra turer i närområdet med Karlstad som utgångspunkt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11