23948sdkhjf

Test för ny landsbygdstrafik

Jullovet, som precis börjat, innebär ett första test av Västtrafiks satsning på anropsstyrd trafik i mindre tätorter och på landsbygden. Skolbussen blir nu tillgänglig för alla i glesbygden.
I ett pilotprojekt blir skolbussarnas turer tillgängliga även på loven genom att kunden ringer och beställer sin resa. Syftet är att ge boende på landet mer och pålitligare kollektivtrafik året runt. Många som bor i mindre tätorter och på landsbygden använder skolbussen för att pendla till jobbet. Men under skolloven när bussarna inte längre går försvinner möjligheten att resa kollektivt. Nu ska Västtrafik testa en lösning som går ut på att turerna blir anropsstyrda under skolledigheter. Ett telefonsamtal räcker för att turen ska köras med samma hållplatser och tider som en vanlig skoldag.

– Det känns väldigt bra att vi nu kan erbjuda bra resmöjligheter även under skolloven. Det här ger också skoleleverna bättre möjligheter att ta ett feriejobb, utan att vara beroende av att bli skjutsade av någon vuxen, säger Camilla Holtet , affärsområdeschef på Västtrafik.

Den som vill resa måste ringa och beställa turen minst två timmar innan den startar. Trafiken körs av taxibilar och betalning kan ske kontant till föraren, med enkelbiljett eller med en giltig områdesladdning. Satsningen omfattar ett 60-tal linjer i Fyrbodal, Sjuhärad och Skaraborg.

– Vi har valt ut de områden där behovet är särskilt stort. Vi uppskattar att projektet bara i Skaraborg kommer att ge närmare 12 000 personer ett bättre utbud av kollektivtrafik, dessutom är det positivt för miljön om fler väljer att åka kollektivt, säger Camilla Holtet.

Projektet som ska pågå i tre år finansieras av Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland. Förutom att utöka utbudet av anropsstyrd trafik ska Västtrafik även göra en översyn av så kallad närtrafik i regionen och en utveckling av de tekniska system som hanterar anropsstyrd trafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079