23948sdkhjf

Palmkvist sågar SJ

Swebus vd Joakim Palmkvist skriver i en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet att SJ använder skrämselpropaganda som försvar för att inte sätta in nödvändiga ersättningsbussar när deras tåg inte komer fram. Hel galet, enligt Palmkvist.
”Återigen har julfirandet drabbats av stillastående tåg för många svenskar, skriver Joakim Palmkvist , vd för Swebus, i sitt debattinlägg i SvD. Här följer ett sammandrag av inlägget:

”Tyvärr antyder SJ helt felaktigt att det inte skulle vara säkert att åka buss på de stora vägarna som anledning till att de själva inte sätter in extrabussar. Det skrämmer våra resenärer helt i onödan och hindrar strandsatta tågresenärer från att höra av sig till oss. Vi på Swebus har tagit hand om de resenärer som själva har hört av sig till oss, genom att sätta in extrabussar på havererade järnvägssträckor i Dalarna. Samtidigt blir vi beklämda över att SJ knappt sätter in några extrabussar för att underlätta för sina resenärer.”

SJ har i olika media kommit med tre olika ursäkter till varför man inte sätter in extrabussar, enligt Joakim Palmkvist:

1. ”Det är för långt att åka buss på de här sträckorna.” Det stämmer inte. Många åker buss både till Norrland och till Dalarna. Men framförallt borde man kunna låta passagerarna avgöra själva om de vill sova i ett stillastående tåg eller åka buss.

2. ”Vägarna är inte säkra.” Det här argumentet är det sämsta. Vi på Swebus trafikerar ju vägarna utan problem. Men när SJ säger såhär skrämmer man våra resenärer eller resenärer som försöker hitta egna lösningar för att kunna ta sig till/från sitt julfirande. Även när mindre vägar inte är farbara på grund av nedfallna träd eller att snöröjningen inte har kommit igång så brukar de stora vägarna vara säkra att fara på.

3. ”Det går inte att få tag på extrabussar med kort varsel under julhelgen.” Det här är struntprat. Vi själva har kontakt med många bussbolag som gärna vill ställa upp med kort varsel när det behövs. Det är en av expressbusstrafikens viktigaste styrkor.

”De här tre ursäkterna användes i olika varianter både under årets och förra årets tågkaos trots att de inte är giltiga. Vi vet inte varför SJ till varje pris vill undvika att sätta in extratrafik. Men vi kan konstatera att vi enkelt hade kunnat rädda julfirandet för många som nu fick sin ledighet förstörd i onödan”, skriver Joakim Palmkvist.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109