23948sdkhjf

Ruter byter ut 3 bussar

Norska Ruter byter ut 30 bussar mot nya MAN-bussar. Den korruptionsmisstänkta tekniska chefen i det norska bussbolaget Unibuss var ansvarig för anbudet, rapporterar norska VG.
Avtalet gjordes i början av juli 2011, före nyheten om att två chefer i Unibuss var misstänkta för att olagligt ha tagit emot flera miljoner norska kronor från MAN, enligt VG.
- Jag är misstänksam till att Ruter byter ut bussar som har varit i trafik i fyra år för att ersätta dem med MAN-bussar, säger Rune Aasen, hovedtillitsvalgt i Unibuss.
Han reagerar också på att det i upphandlingen var krav på att bussarna skulle ha en längd av 1875 meter, vilket i stort sett endast MAN kan leverera.
Aasen tycker att det är anmärkningsvärt att Ruter inte har uteslutet MAN efter att det blev känt att den tekniske chefen i Unibuss var involverad i bussinköpet.
Kommunikationschefen i Unibuss, Merete Agerbak-Jensen, bekräftar till VG att en av de två misstänkta inhämtade anbud från MAN och Volvo, men att det var tre andra direktörer som genomförde avtalet.
- Vi bedömde att avtalet var genomfört på ett grundligt sätt, säger Merete Agerbak-Jensen till VG.
Skälet till utbytet av bussar var, enligt Agerbak-Jensen, att de ville ha längre bussar och att det endast var Volvo och MAN som kunde leverera så kallade ledbussar. Valet föll på MAN eftersom de var billigast och kunde genomföra en snabb leverans.
Ruter, som är ansvarig för kollektivtrafiken i Oslo och Akershus, har startat en granskning av avtalen med MAN.
- Om det skulle visa sig att det har skett något olagligt, ska vi värdera avtalen på nytt, säger Gry Isberg, informationschef i Ruter till VG. Än så länge har det inte avslöjats några olagligheter kring avtalen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047