23948sdkhjf

VTI: Slagsida i transportforskningen

VTI riktar kritik mot regeringens forskningsproposition som organsiationen anser missgynna den samhällsvetenskapliga delen av transportforskningen. Det skapar olycklig slagsida, enligt VTI.
– I pm:et beskriver vi institutets ställning som ett redskap för tillämpad forskning, någonstans i gränslandet mellan samhällsmotiverad forskning riktad mot offentliga uppdragsgivare och forskning i riktning mot snabba, tekniska innovationer för en kommersiell marknad, säger Jonas Bjelfvenstam , VTI:s generaldirektör och fortsätter:

– Mot bakgrund av vår ställning ser vi hur forskningen inom transportområdet allt mer tenderar att få slagsida mot den del som handlar om tekniska innovationer för kommersialiserbara produkter och att den samhällsvetenskapliga delen av forskningen blir lidande. Det olyckliga här är att man på sikt inte klarar av att upprätthålla den samhällsvetenskapliga kompetensen.

VTI:s uppdragsgivare återfinns till stor del inom den offentliga sektorn och Jonas Bjelfvenstam menar att om man vill försörja den offentliga sektorn med forskning krävs det att man kan tillhandahålla en hög nivå inom samhällsvetenskaplig forskning, inte minst för att bidra till nytänk och innovation.

– Innovationer handlar ju också om sådant som metoder, processer och policyutveckling. I pm:et lyfter VTI även fram behovet av en tydligare ansvarsfördelning för den gemensamt finansierade transportforskningen i Sverige. Rättvisa konkurrensvillkor mellan olika typer av utförare är en annan punkt. Dilemmat med dyr forskningsutrustning och några förslag på hur man skulle kunna agera i den frågan tas också upp, säger Jonas Bjelfvenstam.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142