23948sdkhjf

SJ 3 äntligen klar för start

SJ:s satsning på nya tåget SJ 3000 har fått nya förhinder – först fem månader efter plan, i slutet av januari, kan tåget äntligen komma i trafik enligt senaste prognosen.
Under pompa och ståt visades det nya ombyggda Reginatåget från Bombardier upp för pressen i somras. Nu äntligen skulle SJ få ett tåg som var både bekvämt och snösäkert. Trafikstarten för det första tågsättet skulle ske i augusti 2011. Så blev det inte, premiären sköts på framtiden flera gånger. Nu verkar det dock som om tåget äntligen ska kunna börja rulla inom några veckor, i alla fall före januari månads utgång.

SJ har beställt 20 tågsätt SJ 3000 av Bombardier och tanken är att de nya tågen ska ersätta den ålderstigna X 2000-flottan. SJ 3000 är snabbt, har mycket bättre acceleration än X 2000 men saknar tiltningen, allså att kunna luta vagnkorgarna i kurvorna. Det gör att SJ 3000 trots allt kommer att köra något långsammare än de gamla X 2000-tågen. När de nu börjar rulla vill säga.

Den tänkta premiären sensommaren förra året fick skrinläggas direkt, bland annat för att tågen först skulle ha provkörts utan fel i flera tusen mil. Detta hanns inte med. Dessutom är själva systemet mycket komplext vilket också bidragit till förseningen, uppger Bombardiers informationschef Per Isaksson till SR P4 Västmanland.

Men nu ser det alltså ut som om primärturen äntligen ska kunna bli av. Då får SJ:s kunder möjligheten att själv begrunda om satsningen på det välkända Regina-tåget i silverskrud är värd den miljardinvestering som SJ lagt ner för att få fram en modern ersättare till sina gamla långdistanståg.

(Källa: PK, mentoronline.se, SR P4 Västmanland, rt-forum)
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062