23948sdkhjf

Bättre och säkrare trafik med höjda anslag

Regeringens extrapengar till järnväg om 3,6 miljarder kronor och väg om 1,4 miljarder ska minska antalet olyckor och störningar i trafiken.
– Ökningen är mycket välkommen och ligger helt i linje med Trafikverkets bedömning av vad som behöver tillföras främst järnvägen för att påbörja det långsiktiga arbetet med att öka systemets robusthet, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm i en kommentar.

De extra pengarna som skjutits till gör att planerade infrastruktursatsningar kan tidigareläggas och att Trafikverket även kan satsa på trafikinformation.

Den svenska järnvägen kommer att rustas upp genom att slitna växlar och signaler byts ut. Dessutom byggs förlängda mötesstationer på Malmbanan mellan Boden och Riksgränsen, för att möjliggöra längre malmtåg. Mellan Hallsberg och Mjölby byggs dubbelspår, och ett nytt ställverk blir verklighet i Stockholm.

På vägområdet ska en rad nya cirkulationsplatser uppföras, liksom nya och bättre påfarter, mittseparering och bredare körbanor. Man satsar också på fler vägassistansfordon. De senaste hårda vintrarna har dessutom gått hårt åt många vägar, som nu ska repareras.

På E18 mellan Täby och Danderyd ska kollektivtrafikfält anläggas.

– Vi ska förvalta satsningen så att pengarna verkligen gör skillnad. Men det kommer att ta många år innan vi är ikapp behoven, säger Gunnar Malm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062