23948sdkhjf

Vägtransporterna är överbeskattade

Skillnaderna mellan hur mycket olika förorenare tvingas betala för sina koldioxidutsläpp är stora, konstaterar Riksrevisionen. Nu efterfrågas ett utsläppspris som är samma för alla sektorer.
– Riksrevisionens rapport visar att riksdagens princip om att förorenaren ska betala inte följs. Genom att i stort sett alla sektorer är undantagna från denna princip så betyder det att vägtransporterna är överbeskattade. En fråga som man därför kan ställa sig är om det finns olika typer av koldioxidutsläpp? Är koldioxidutsläppen från vägtransporter skadligare än koldioxidutsläppen från sjöfarten, industrin eller jordbruket?, säger Bertil Moldén , vd för BIL Sweden, i en kommentar.

Riksrevisonens granskning av hur klimatrelaterade skatter används, visar att hushållen betalar cirka 2 800 kronor per ton koldioxid genom energi- och koldioxidskatter, medan industri- och energiföretag betalar runt 140 kronor för samma utsläppsmängd.

– Regeringen borde verka för att man inom EU sätter ett pris på koldioxid på alla utsläpp oavsett sektor. Detta är i linje med FN:s klimatpanel IPCC, som anser att man bör prissätta alla utsläpp av koldioxidutsläpp och att det ska vara ett pris på alla utsläpp, säger Bertil Moldén.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.347