23948sdkhjf

Vasaloppet en turismsuccé

Vasaloppet får årligen 50 000 besökare att spendera 550 kronor per person och dygn. Det gör det klassiska skidloppet till en enastående turismekonomisk framgångssaga, enligt SHR och HUI.
Vasloppet drar dock inte bara in pengar under veckorna kring själva skidarrangemanget. Det innebär också en ökad året-runt-turism till regionen, liksom investeringar i skidhallar i Skåne och en längre livslängd för den genomsnittliga Vasaloppsåkaren. Det visar en ny undersökning som SHR låtit HUI Research utföra.

– Vasaloppet är ett bra exempel på hur ett stort evenemang kan sätta en region på kartan och ge ringar på vattnet långt utanför regionen. Evenemang som Vasaloppet är ofta en motor för samverkan och utveckling inom regionen, säger Eva Östling Ollén , vd på SHR.

Vasaloppet i ett vidare perspektiv ger dessutom en rad sekundära effekter av intresse. Ökad träningsturism är en sådan faktor. Träningsturismen som uppkommer som en följd av Vasaloppet har ökat och omsätter idag cirka 100 miljoner kronor. Cirka 30 procent av deltagarna i Vasaloppet har genomfört ett träningsläger innan loppet, vilket är en fördubbling på bara några år.

Året-runt-turism är kanske mer oväntat. Men det ökade intresset för regionen skapar förbättrade möjligheter till turism på året-runt-basis. Flera Vasaloppsåkare väljer att återvända tillsammans med sina familjer och vänner som turister. Mångsbodarna och Oxberg är trots sin litenhet, två riksbekanta orter som även får besök under sommaren.

Att skidförsäljningen påverkas postitvt är kanske inte så överraskande. Vasaloppet har en påverkan på försäljning av utrustning för längdskidåkning. Vasaloppets relativa betydelse varierar med vädret. En mild vinter uppskattas att Vasaloppet bidrar med upp till 40 procent av försäljningsvolymerna medan en kyligare vinter står Vasaloppsåkarna för omkring 10 procent av försäljningen.

En mycket viktig positiv effekt är arrangemangets positiva påverkan på folkhälsan. En Vasaloppsåkare lever i genomsnitt sju år längre och har bättre hälsa än riksgenomsnittet. De gynnsamma hälsoeffekterna förklaras av den fysiska aktivitet som Vasaloppet ger upphov till i kombination med andra faktorer såsom en hälsosam livsstil.

Infrastrukturen drivs också på av Vasaloppet och Vasaloppsveckan. Arrangemanget har en central roll i Dalarnas regionala utveckling och har blivit en motor för investeringar på kommunal och regional nivå. Ett antal investeringar i infrastruktur som gjorts i regionen hade inte gjorts utan Vasaloppet. Men Vasaloppet medför investeringar inte bara i Dalarna. I Skåne och i Stockholm planeras anläggningar för inomhusskidåkning med anledning av det starka intresse som finns för skidåkning just nu och som Vasaloppet utan tvekan bidragit till.

Rapporten om Vasaloppet är en del i en unik rapportserie om besöksnäringens betydelse för samhället som SHR har tagit fram. Under 2010 omsatte besöksnäringen i Sverige 255 miljarder kronor och bidrog till 162 000 arbetstillfällen. Turismens exportvärde – utländska besökares konsumtion i Sverige var 87 miljarder kronor, vilket var 50 procent mer än järn- och stålexporten och mer än dubbelt så mycket som värdet av den svenska personbilsexporten. Det gör den svenska besöksnäringen till en basnäring.

FAKTA/Vasaloppet i siffror
49 643 unika turistbesökare – publik och deltagare
115 miljoner kronor i omsättning
Varje person spenderade i genomsnitt 550 kronor per person och dygn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078