23948sdkhjf

TransportGruppen sågar Björklund

Utbildningsministern behöver lyssna på näringslivet och eleverna. Yrkesutbildningar med avsaknad av teoretiska ämnen är inte efterfrågad i dag! Den salvan riktar TransportGruppen till Jan Björklund.
Ett snabbspår genom en yrkesutbildning riskerar i stället att leda till arbetslöshet snarare än en väg in på arbetsmarknaden, säger Caj Luoma, chef för arbetsmarknad och utbildning på TransportGruppen.

– Vi måste öka intresset för yrkesutbildningar i Sverige generellt. Yrkesutbildningar måste locka fler ungdomar än i dag, annars står vi snart med arbetskraftsbrist i många branscher. Samtidigt det måste bli än tydligare att detta är en utbildningsväg som även är till för de som vill ha en möjlighet till högre utbildning, fortsätter Caj Luoma .

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) vill på nytt förändra gymnasieskolan. Han har i ett utspel pratat om att skoltrötta ungdomar ska kunna gå en yrkesutbildning på ett eller två år, utan att läsa några teoretiska ämnen. Förslaget bereds just nu på utbildningsdepartementet. Planen är att de nya yrkeskurserna ska införas i mindre skala läsåret 2013-2014, och i större skala 2015-2016.

– Björklund måste lyssna på vad det är näringslivet efterfrågar. Vi vill uppmuntra gymnasieskolorna att paketera utbildningen så att eleverna aktivt måste avstå från högskolebehörigheten. Möjligheten att välja bort kurser i stället för att välja till kurser för att få högskolebehörighet ger en mer positiv signal till elever som överväger en yrkesutbildning, säger Caj Luoma.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079