23948sdkhjf

Trafikstök under SL-byggen

För att anpassa kollektivtrafiken till den växande huvudstadsregionen genomför SL under året ett antal arbeten som påverkar trafiken. Det här gör att exempelvis turistbussar får problem.
Syftet med de omfattande byggnationerna är att skapa bättre framkomlighet, större punktlighet och ökad kapacitet, enligt SL. Men arbetena är omfattande och det kan vara bra för bolag som kör bussturister till Stockholm att hålla koll på var det byggs och stökas och när. Här nedan följer en sammanställning av aktuella projekt som påverkar vägtrafiken:

Fortsatta arbeten med Citybanan
Citybanan, den nya pendeltågstunneln under centrala Stockholm, ska stå klar 2017. I år sker den tredje och sista avstängningen av Blå linjen mellan Rådhuset och Kungsträdgården. Anledningen är att Trafikverket genomför sprängningar inför bygget av den nya stationen vid Centralen. Avstängningen sker mellan den 25 juni och den 22 oktober. Under tiden förstärks den ordinarie tunnelbanetrafiken på Grön linje. Även busstrafiken mellan Rådhuset och T-Centralen får fler avgångar.

Dessutom genomförs sprängningar som påverkar trafiken vid Mariatorget, Gamla stan och Odenplan. Detta gör att tunnelbanetrafiken stoppas vid tre fasta tidpunkter dagligen, under cirka 10 minuter åt gången.

Tvärbanan får nytt signalsystem
Nästa år öppnar Tvärbanans nybyggda förlängning mellan Alvik och Solna centrum. I samband med det installeras ett nytt signalsystem och elnätet förstärks. Därför stängs Tvärbanan av mellan den 3 september och den 13 december. Trafiken kommer att ersättas med bussar, samt förstärkt trafik på ordinarie busslinjer utmed Tvärbanan. Förberedande arbeten sker också mellan den 5 april och den 10 april. Även då stängs trafiken på Tvärbanan av.

Arbeten på Hamngatan
Från och med den 1 mars och cirka tio veckor framåt genomför SL underhållsarbeten på en likriktarstation på Hamngatan. Det medför att Djurgårdslinjen linje 7 inte trafikerar Hamngatan. Spårvagnarna till och från Djurgården vänder vid hållplats Norrmalmstorg. Buss 52, 62, 69, 69K, 76 och 91 får omlagda körvägar förbi arbetet på Hamngatan.

Planskild korsning på Roslagsbanan
Från 22 juni till början av september ställs tågtrafiken in mellan Kårsta och Kragstalund. Anledningen är arbetet med att bygga en planskild korsning i Vallentuna. Bussar ersätter tågen på sträckan.

Spårarbeten påverkar pendeltågen
Under året genomförs ett antal arbeten som påverkar pendeltågstrafiken. Anledningarna är bland annat Trafikverkets underhållsarbeten samt förberedande arbeten för Citybanan.

Under påsken, mellan den 5 april och den 10 april, stängs all pendeltågstrafik av mellan Stockholms central och Älvsjö station. Bussar ersätter mellan Älvsjö och Telefonplans tunnelbanestation.

Under Kristi himmelfärdshelgen, den 16 till 21 maj, och sedan igen i höst mellan den 24 och 29 oktober, ställs tågtrafiken in mellan Spånga och Bålsta. Bussar ersätter.

Helgerna den 14 - 16 april, den 21 - 23 april och den 28 - 30 april ställs tågtrafiken in mellan Västerhaninge och Nynäshamn från klockan 05 lördag till klockan 05 måndag. Bussar ersätter. Motsvarande avstängningar planeras under hösten.
Utbyggnaden av dubbelspår mellan Södertälje hamn och Södertälje centrum fortsätter fram till december. Förstärkt busstrafik mellan Södertälje C och Östertälje.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.41