23948sdkhjf

Plankningsaktion i Stockholm

Ungdomsrörelsen för helt skattefinansierad kollektivtrafik slår till i Stockholm 3 mars. Då kommer organiserade massplankningar att genomföras mot tunnelbana och pendeltåg. SL väljer att ignorera tilltaget, möjligen blir det litet extra trygghetsresurser där aktionerna genomförs.
– Vi vill genom massplankningarna visa vår vision om en kollektivtrafiken utan avgifter och spärrar, säger Christian Tengblad från Planka.nu

Organisationen Planka.nu ser inga problem med att den genomför aktioner som är olagliga, det är syftet som är viktigast: Att på sikt nå en avgiftsfri och därmed helt skattefinansierad kollektivtrafik. Enligt organsiationen har avgifterna inom SL ökat med 75 procent sedan 2001 samtidigt som SL tillhör dem som satsar hårdast på en sluten kollektivtrafik med nya spärrar som ska vara svårare att forcera.

Utvecklingen inom kollektivtrafiken i Sverige går olika vägar i synen på spärrar – medan SL satsat stort på dem tillämpar andra en öppen kollektivtrafik men med fler kontrollanter. Planka.nu gillar inget av detta utan vill ha total skattefinansing av kollektivtrafiken och då behöver vare sig spärrar eller kontrollörer. Trenden går dock inte mot en avgiftsfri trafik, i stället prioriteras tätare turen och högre punktlighet enligt bland andra branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik.

Lördagens massplankningar ingår i ett försök att vända trenden, enligt Planka.nu som bara kan acceptera nolltaxa över allt.

– Vi ser positiva tendenser: mindre orter som Avesta satsar på nolltaxa, och den estniska huvudstaden Tallinn folkomröstar i mars om att bli Europas största stad med avgiftsfri kollektivtrafik, säger Christian Tengblad från Planka.nu.

De här ligger bakom
Planka.nu ligger bakom massplankningarna i Farsta och Tensta, Syndikalistiska Ungdomsförbundet Södertörn den i Handen och i Hagsätra är det den lokala organisationen Hagishänget som ligger bakom.

Nolltaxedagen firas även på andra platser i Sverige, i Belgrad, Toronto och Berlin.

SL har tidigare agereat för att lagföra organisationer av den här typen. Vad som kommer att ske den här gången är ännu inte känt, men blir aktionen för omfattande kommer polisen att ingripa för att upprätthålla ordningen.

– Normalt sett är vår linje att inte söka konfrontation med dessa grupper, då det är det de helst önskar sig. Troligtvis kommer det finnas några extra trygghetsresurser på plats, uppger SL:s pressjour till rt-forum.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078