23948sdkhjf

Akut brist på bussförare

Det finns ett stort och växande rekryteringsbehov inom transportbranschen, framför allt i storstadsregionerna. Under 2012 finns ett behov av 2 939 bussförare, varav 995 bara i Stockholms län.
Det visar en enkät bland Transportgruppen och Bussarbetsgivarnas medlemsföretag. För att möta branschens sug efter ny kompetens anordnas nu för tredje gången Branschveckan Transport i Stockholm av Arbetsförmedlingen.

För första gången tittar man på rekryteringsbehovet i hela länet på samma gång. Det är enligt Robert Nyholm , som är branschstrateg på Arbetsförmedlingen, ett sätt att ta Branschveckan ytterligare ett steg. Men man har också höjt blicken ytterligare ett snäpp och försöker locka färdiga förare även från utlandet.

– Branschveckan är ett sätt att skapa lite mer branschattraktivitet. Kanske kan man väcka tanken hos dem som aldrig tänkt tanken att köra lastbil eller buss, säger han.

– Bemötande av kunder är en jätteviktig del när man rekryterar bussförare, så det kan exempelvis passa någon som tidigare arbetat inom handel eller med sälj. Det räcker inte att bara vilja köra buss.
Efterfrågan på arbetsmarknadsutbildningar för att få C-kort eller CE-kort ökar, liksom intresset för Branschveckan Transport som rekryteringsplattform.

– Det är en bransch på frammarsch. Generationsväxlingen är stor, och dessutom är det ett faktum att man kör mer gods. Vi kan inte tillgodogöra hela behovet – det finns färre sökande än vad som behövs i branschen, konstaterar Robert Nyholm.

Arbetsförmedlingen har upphandlat arbetsmarknadsutbildning för bussförare. Om alla avslutar utbildningen skulle det bli 2 200 nya bussförare i år i Sverige.

I år hålls nio olika branschveckor i Arbetsförmedlingens region Stockholm och Gotland. Vilka branscher som finns representerade avgörs av rekryteringsbehovet. Branschveckan Transport äger rum i Solna under vecka 11.

Text: Hanna Stenvall
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095