23948sdkhjf

Nya busskörfält i Göteborg

Nu har NCC Construction börjat bygga nya busskörfält för att göra busstrafiken smidigare till ett ordervärde av 64 miljoner kronor. Räkna med stök och bök under byggtiden.
Målet är ett busskörfält i vardera riktningen på Övre Husargatan och Sprängkullsgatan. Arbetena kommer att medföra störningar i trafik och för boende.

Projektet omfattar sträckan från Dag Hammarskjöldsleden till Haga. Bygget av busskörfält innebär att hela gatan får ett nytt utseende. Gatubelysningen och trafiksignalsystemet kommer till exempel att bytas ut på sträckan. Arbetena görs för att kunna införa trängselskatt för biltrafiken.

– När arbetena är klara kommer Göteborgs innerstad att bli mer tillgänglig och mindre bilberoende. Tanken är att det ska bli lättare att åka kollektivt, mindre trafikbuller och smidigare att cykla eller gå. På det hela taget kommer Göteborg bli en ännu trevligare stad, säger Torbjörn Fant , affärschef på NCC Construction i Göteborg.

För att minimera störningarna kommer projektet att genomföras i tre etapper. Körfälten för bussar och bilar samt gång- och cykelvägar byggs i de två första etapperna, medan ombyggnaden av sidovägar och Linnéplatsen sker i den sista etappen. Därigenom minskas störningstiden för butiker och boende i området.

– Vi hoppas att alla kan ha överseende med de störningar som uppstår, även om vår ambition är att skapa så lite störningar som möjligt under byggtiden. Bilresenärer får däremot vänja sig vid längre restider från och med idag eftersom bygget kommer att innebära att två körfält krymps till ett körfält för bilister. Förhoppningsvis kommer fler resenärer att välja kollektivtrafiken istället för den egna bilen och då blir det mindre trängsel för bilisterna, säger Torbjörn Fant.

Vägarbetena i Göteborg sker på uppdrag av kommunens trafikkontor och är en del av Västsvenska paketet vars huvudman är Trafikverket. Syftet med Västsvenska paketet är att planera om infrastrukturen i Västra Götaland för att minska trafikens negativa effekter. Projektet kommer i sin helhet att förbättra kollektivtrafik, vägar och järnvägar i hela regionen.

Busskörfälten beräknas vara färdiga i mitten av december i år. Alla tre etapperna ska vara avklarade sista oktober 2013 och ordervärdet av hala arbetet är beräknat till 64 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063