23948sdkhjf

öresundsbrobiljett poppis

Allt fler bussbolag tar chansen att köra billigare och flera kortturer över Øresundsbron. 24 procent av den samlade busstrafiken över bron körs numera på en 12-timmarsbiljett.
– Vi har blivit mer konkurrenskraftiga gentemot tågen, säger Martin Svensson , trafikansvarig i Malmö för BK Buss.

När Øresundsbron sammanfattar trafikåret för bussar 2011 så talar statistiken sitt tydliga språk. Den 12-timmarsbiljett, som infördes samma år, blev en större framgång än man vågat tro. 24 procent av alla bussturer över bron kör numera på en 12-timmarsbiljett. Det motsvarar hela 44 procent av den totala turist- och beställningstrafiken, som för övrigt steg med 10 procent, tack vare den nya biljetten.

– 12-timmarsbiljetten har skapat möjlighet för bussbolagen att köra billigare över sundet, men också att utnyttja tidsrymden mellan t ex två transfer-resor till att köra andra resor. Det är härligt att se att biljetten redan efter ett år blivit så väl mottagen och att den utnyttjas flitigt, säger Marie Romare , säljansvarig Business på Øresundsbron.

– Vår transfertrafik till och från Kastrup har ökat med 15 procent, så visst märker vi att vi blir ett mer intressant alternativ när vi kan ge bättre priser. 12-timmarsbiljetten har ökat vår konkurrenskraft gentemot tågen, säger Martin Svensson.

Martin Svensson berättar också att BK Buss kör fler turer nu med grupper som kanske bara vill ha transport till Köpenhamn, utan återresa, eftersom 12-timmarsbiljetten gör även det till en prisvärd affär för kunden. Även på den danska sidan Öresund märker bussföretagen en ökad efterfrågan på de turer som nu blivit billigare.

– Endagsturer till Malmö med omnejd har blivit mer attraktivt för våra kunder, eftersom vi kan ge dem ett bättre pris. Vi kör helt klart fler korta turer över sundet nu, säger Carsten Baggers , vd på Edelskov Bus A/S.

Edelskov Bus’ kunder är bland annat idrottslag som ska till matcher på andra sidan sundet, men framför allt affärskunder. Den svenska kronan har blivit dyrare för danskarna, men fortfarande är mötesarrangemang och konferenser billigare på den svenska sidan, menar han.

– Det är i alla fall ingen som väljer bort att åka till Sverige på grund av busspriset numera, säger Carsten Baggers.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094