23948sdkhjf

Swedavabeslut om bussavgift

Swedavia beslutade 20 mars att införa en serviceavgift för samtliga bussar som angör Bromma Stockholm Airport, Göteborg Landvetter Airport och Stockholm Arlanda Airport.
Beslutet säkrar en långsiktig finansiering av infrastrukturen för kollektivtrafik vid flygplatserna, enligt Swedavia som också anser att avgiften innebär att Swedavia skapar möjligheter att förbättra servicen till de allt fler resenärerna vid de statliga flygplatserna.

Nya kollektivtrafiklagen anförs också som ett argument för att bussarna måste betala avgift: Sedan bussmarknaden avreglerades 1 januari 2012 kommer sannilikt fler aktörer att etablera busslinjer vid Swedavias större flygplatser, detta innebär ökade kostnader för statens flygplatser och detta måste också kompenserar, bland annat genom bussarnas nya serviceavgifter.

I linje med Swedavias miljöarbete kommer bussar som drivs med biobränsle att erhålla en rabatt om 20 procent på avgiften med syfte att fortsätta stimulera skiftet till förnybara bränslen. Därutöver är Swedavias förhoppning att ökad konkurrens tillsammans med serviceinriktade åtgärder ska leda till att denna del av kollektivtrafiken ska stärka sin konkurrenskraft och kunna attrahera fler resenärer under kommande år.

Avgiftens utformning följer beskrivningen i ”Serviceavgift för bussar – remissutgåva 2” daterad den 12 december 2011 med följande tillägg:

Framtida prisjusteringar görs när signifikanta förändringar har skett av beräknade kostnader eller av trafikvolymen. Under normala omständigheter ska prisnivån inte ändras oftare än årsvis. Swedavia ska informera bussoperatörerna om prisförändringar senast 4 månader, innan dessa träder i kraft.

Storleken på miljödifferentieringen ökar till 20 procent från tidigare 10 procent.

Provdrift sker från den 1 april för att säkerställa systemets funktionalitet. Tillträde till bussangöringsytorna medges endast med påskrivet avtal och transponder från och med den 17 april. Debitering sker från och med den 1 maj.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078