23948sdkhjf

Kryssningspremiär i Göteborg

30 mars anlände det tyska kryssningsfartyget AIDAcara till Göteborgs Hamn och därmed har årets kryssningssäsong startat. 62 kryssningsfartyg ska angöra Göteborg vilket är nytt rekord.
Förra året, som också var ett rekordår, kom 52 kryssningsfartyg till Göteborg med 64 000 passagerare. Och år kommer alltså 62 fartyg med cirka 70 000 passagerare.

– Ökningen är ett bevis på att Göteborg är en attraktiv stad för kryssningsturister och att samarbetet mellan Göteborgs Hamn och Göteborg & Co har gett resultat, säger Jill Söderwall , kryssningsansvarig på Göteborgs Hamn.

De båda bolagen har sedan några år tillbaka satsat särskilt på att marknadsföra Göteborg som en attraktiv kryssningsdestination och få fler rederier att lägga till staden i deras rutter. För bara några veckor sedan var det en stor internationell kryssningsmässa i USA. Göteborgs Hamn och Göteborg & Co var på plats:

– En spaning från mässan är att kryssning på sikt ska vara något man gör året runt. Här har vi i Göteborg en stor fördel med en isfri hamn samt att Julstaden lockar kryssningsturister i december, säger Sara Eriksson , ansvarig för kryssning på Göteborg & Co.

Helt enligt trenden är kryssningssäsongen i Göteborg längre i år än tidigare. Den startar idag, 30 mars, och sträcker sig till den 7 oktober. Därtill kommer fem anlöp i december. ­­

Bättre mottagande
I år kommer gästerna att få ett ännu bättre mottagande, både vid Arendalskajen, där de största fartygen lägger till, och i Frihamnen, där alla fartyg som kommer under Älvsborgsbron lägger till. Några exempel på förbättringar är en helt ny terminalbyggnad i Arendal, mer utförlig turistinformation på fler språk än tidigare samt fler personer från turistbyrån som möter upp på kajen och vid olika platser i staden.

FAKTA/Kryssningsfartyg som angör Göteborgs Hamn
Störst i år: Queen Mary II, 345 meter lång, tar 2 800 passagerare. Anlöper Göteborgs Hamn 16 augusti.
Lyxigast: Seabourn Sojourn. Anländer 14 juni. Alla hytter är lyxsviter och gästerna välkomnas med en flaska champagne.
Ovanligast: Ocean Dream. Ett kryssningsfartyg med japaner ombord som gör en världsomsegling på 100 dagar. Gör många studiebesök i land och fokuserar på kunskap.
Trognast: AIDA. Anlöper Göteborgs Hamn 22 gånger i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062