23948sdkhjf

Centrala Buss vann i norr

Det blev Centrala Buss i Norrbotten som knep de sju mest trafikerade stomlinjerna som Länstrafiken upphandlat. Trafikstart 9 decekber, svtalet är värt 56,3 miljoner kronor.
Styrelsen för Länstrafiken i Norrbotten AB beslutade 2 april att anta en och samma entreprenör på sju av länets mest trafikerade stomlinjer, nämligen samverkansbolaget Centrala Buss som tidigare bara körde en av de sju linjerna. Det innebär samtidigt att Granbergs Buss AB och Veolia Transport AB slutar som operatörer på sex av linjerna 8 december 2012.

På flera av linjerna ställs krav på låggolvsbussar för att öka tillgängligheten till kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning. Övriga bussar utrustas med rullstolslyft. Det här borde attrahera ännu fler personer att åka kollektivt så att Norrbotten kan bidra till att uppnå det nationella målet om fördubblad kollektivtrafik.

På flera av linjerna i upphandlingen har den rörliga delen av trafikersättningen, det sk incitamentet höjts så att det för trafiken mellan Boden och Luleå uppgår till 38 prrocent av den totala trafikersättningen. Enligt Länstrafikens bedömning borde detta stimulera entreprenören att verka för ökat resande på linjen.

Den totala trafikkostnaden för de sju upphandlade linjerna uppgår till 56,3 miljoner kronor vilket är något lägre än nuvarande kostnad. Trafiken startar den 9 december 2012. Trafikavtalen kommer att vara på fem år med möjlighet att förlängas med ytterligare tre år.

FAKTA/Centrala Buss i Norrbotten AB
Centrala Buss i Norrbotten AB ägs av 23 mindre och medelstora bussföretag som finns representerade i samtliga kommuner från Skellefteå i söder till Kiruna i norr. Leif Drugge är vd för bolaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062