23948sdkhjf

Stadsbussarna ökar mest i Ystad

Mellan 2010 och 2011 ökade stadsbussresandet i Ystad med åtta procent vilket är bäst i Skåne. Väldigt bra för att vara en mindre stad, säger Anna Archer, trafikplanerare på Skånetrafiken.
– Bussarna är nya, med bättre kvalitet ombord och de kommer oftare i tid. Nu reser allt fler med stadsbuss i Ystad. Och vi ser en fortsatt ökning, säger Anna Archer , trafikplanerare på Skånetrafiken.

Högt tryck på linje 2
Biljettstatistiken visar att det är många resenärer med periodkort för flera zoner som åker stadsbuss till och från tågstationen. Inresorna är ungefär lika många som utresorna.

– Det ett stort tryck på linje 2 som går till regementet, där de bland annat ligger en friskola som många ungdomar pendlar till. Den linjen har vi förstärkt både morgon och eftermiddag. Nu tittar vi på om det också behövs förstärkning mitt på dagen, eftersom eleverna åker in till stan för att äta lunch.

Förändrad linjesträckning - förbättrad punktlighet
Linje 1, som tampades med förseningar under 2010, har förbättrat punktligheten. Sträckan kortades och lades om, på förslag från bussförarna själva. Nu går bussarna i tid och ingen behöver stressa.

– Folk som skulle med tåget stod och trampade och hade svårt att hinna med. Men så är det inte längre. I dag är bussarna punktliga, det visar både mätningar i realtid och undersökningar bland resenärerna.
Linje till bostadsområden har stor potential, säger Anna Archer.

Stadstrafiken i Ystad har sett ungefär likadan ut sedan 2006. Men i slutet av förra året började Skånetrafiken trafikera Källesjö och infarten till Gjuteriområdet, två växande bostadsområden.

– Den linjen har inte hunnit ge effekt på statistiken, vi väntar på att folk ska upptäcka att den finns och verkligen börja utnyttja den. De som är vana resenärer har generellt en mer positiv uppfattning om Skånetrafiken än vad folk i allmänhet har, säger Anna Archer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.444