23948sdkhjf

Skåningarna gillar spårvagnar

Närmare 9 av 10 skåningar kan tänka sig att åka spårvagn i Skåne när det blir aktuellt. Det visar resultatet från Kollektivtrafikbarometern i mars. Allt enligt Spårvagnar i Skåne.
Bakgrunden till frågorna som ställts till skåningarna är satsningarna på spårväg i Lund, Malmö och Helsingborg. Samarbetet genom projektkontoret Spårvagnar i Skåne drog igång i november förra året och målsättningen är att de första spårvagnarna ska rulla i Lund 2015-16.

– Vi tycker det här är känns väldigt positivt. För oss som driver frågan är spårvagnen självskriven som komplement till gångtrafik, cyklar, bussar och tåg, men vi inser ju också att det kan kännas som en obekant möbel att ställa i stadsrummet, för många människor, säger Marcus Horning , projektchef för Spårvagnar i Skåne.

– Spårvagnen kan komma att spela en viktig roll i vårt kollektivtrafiksystem som en del av den regionala resan. Kollektivtrafiken i Lund, Helsingborg och Malmö behöver bättre kapacitet till nytta för alla skåningar, det handlar om mer kapacitet för både arbetspendling och fritidsresor, säger Pontus Lindberg , regionråd och ordförande för Regionala tillväxtnämnden, Region Skåne.

När det gäller kunskaperna om att det planeras för spårvagnar, är siffrorna lite lägre, 52 procent känner till planerna.

– Där har vi lite att jobba på och vi kommer att göra fler mätningar just kring kännedom och kring vilka kanaler vi ska använda för att nå ut. Som jag tolkar siffrorna behöver vi lägga lite extra krut på de yngsta (upp till 19 år) De som är framtidens resenärer, där är det drygt 70 procent som inte känner till det hela, säger Marcus Horning.

Fotnot. Spårvagnar i Skåne är ett gränslöst samarbete mellan Lund, Malmö, Helsingborg och Region Skåne. Tillsammans arbetar vi för en smart kollektivtrafik i städerna – där människan står i centrum. Genom att investera i spårväg där det behövs, kan vi skapa förutsättningar för grön stadsutveckling, social integration och hållbar tillväxt i hela Skåne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062