23948sdkhjf

Säkrare väg- och järnvägsarbete

Transportstyrelsen ska agera för att göra arbete på väg och järnväg säkrare – det är ett av två förslag som ställs i slutrapportern från projektet Kompetenskrav.
ransportstyrelsen kan bli bättre på att uppmärksamma och påtala trafiksäkerhetsproblem vid arbete på väg. Vi bör även se över vår reglering av kompetenskrav för arbete på järnväg. Det är två av flera förslag i slutrapporten från projektet Kompetenskrav avseende säkerhet vid drift och underhåll samt nybyggnation av väg och järnväg.

Projektet startade i augusti 2011 efter ett möte mellan Transportstyrelsens och Trafikverkets generaldirektörer. Bakgrunden till projektet är att det sker förändringar på utbildningsmarknaden.

Genom projektet skulle Transportstyrelsen få en bild av befintliga krav på kompetens vid drift- och underhåll samt nybyggnad av väg och järnväg. Nu har projektgruppen lämnat sin slutrapport.

Projektet föreslår att Transportstyrelsen genomför följande åtgärder:
*Inom ramen för befintliga mandat uppmärksamma och påtala trafiksäkerhetsproblem vid arbete på väg i högre grad än idag.
*Fatta ett principbeslut om Transportstyrelsen ska godkänna utbildningsplaner och tillhandahålla vägledningar för utformning av utbildningsplaner i samband med omarbetningen av Järnvägsinspektionens föreskrifter om utbildning för personal med arbetsuppgifter av betydelse för säkerheten.
*Undersöka om Transportstyrelsen fullt ut tillämpar aktuell reglering om en gemensam metod för att erhålla säkerhetsintyg och säkerhetstillstånd för järnväg.
*Ta kontakt med Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket om lämplig utökad samverkan angående krav vid arbete på väg och järnväg. Ökad samverkan kan leda till samsyn kring kompetensfrågor och en gemensam kravbild mot branschen.
*Medverka, inom ramen för Transportstyrelsens uppdrag och roll, i Trafikverkets strategiska dialog i branschen där ambitionen är att skapa och förankra en samordnad strategi för kompetenssäkring i drift, underhåll och anläggning av väg och järnväg.
*Upprättar en handlingsplan som konkretisera Transportstyrelsens fortsatta arbete i fråga om innehåll, tid och resurser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078