23948sdkhjf

Samarbete för grön tillväxt

Regionrådet Katarina Erlingson (C) blir ordförande för Öresundskomiteens nyinsatta miljöutskott som består av 12 politiska representanter från bägge sidor av sundet.
Utskottet kommer att koordinera och synliggöra de miljö- och klimatinsatser som sker inom Öresundsregionen. Genom att samordna strategier för företagande och näringsliv tillsammans med kommuner och regioner i Öresundsregionen, så vill utskottet samtidigt stimulera en livskraftig grön tillväxtutveckling.

– Som ordförande kommer jag att fortsätta att driva arbetet med att göra Öresundsregionen till världsledande på hållbar och klimatsmart tillväxt. Ambitionen är att Öresundsregionen ska bli lika internationellt känt som Green Valley, säger Katarina Erlingson .

Genom Öresundskomiteen samverkar Danmark och Sverige redan i dag nära i klimat- och miljöfrågor. Miljövänliga transporter, hållbara städer, en stark cleantechsektor och att sprida goda miljöexempel och inspiration är prioriterade områden. Som vice ordförande återfinns därför Lars Gårdhøj (S) från Region Hovedstaden. Att regionen i dag har stora förutsättningar för att bli en ledstjärna på miljö- och klimatområdet är något som både Katarina Erlingson och Öresundskomiteens direktör Finn Lauritzen övertygad om.

– Det är viktigt att vi fokusera på klimatsamarbetet. Det är till gagn för både miljön och näringslivet i regionen. Genom miljöutskottet kommer det interregionala miljösamarbetet stärkas ytterligare, säger Katarina Erlingson. Utmaningar på klimat-och miljöområdet berör oss alla och därför måste vi samarbeta gränslöst inom hela Öresundsregionen, säger Finn Lauritzen .

FAKTA/Öresundskomiteen
Öresundskommitteen är det politiska samarbetet mellan Skåne och Själland sedan 1993. Kommittén är en politisk intresseorganisation som stärker samarbetet över Sundet och tar hand om Öresundsregionens intressen i förhållande till de två regeringarna, Riksdagen, Folketinget samt EU i Bryssel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096