23948sdkhjf

Swebus inför bälteskuddar

Nu installerar Swebus totalt 292 bälteskuddar på sina egna expressbussar. Därmed får barnfamiljer som har glömt att ta med egen kudde möjlighet att låna under resan.
Initiativet gör att Swebus blir det första expressbussbolaget i landet med att erbjuda bälteskuddar ombord. Barn som är kortare än 135 centimeter ska enligt lag använda en särskild skyddsanordning – det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde – när de färdas i bil. Under bussresor ska resenärer som är äldre än 3 år sitta på en plats med säkerhetsbälte om detta finns, och använda det. Däremot finns det inga bestämmelser för bälteskuddar på buss.

– Vi uppmanar alltid föräldrar som reser med oss att ta med lämplig skyddsanordning till sina barn, men har man glömt så erbjuder vi nu möjligheten att låna bälteskuddar. Att resa med buss är det säkraste sättet att färdas på vägarna, och detta måste även gälla barnen. Nu hoppas vi att resten av branschen följer efter, trots att det ännu inte finns några regleringar på området, säger Ingvar Ryggesjö , presschef på Swebus.

I varje buss kommer det att finnas fyra bälteskuddar som resenärer kan låna.

– Under vintern och våren har vi testat att ha bälteskuddar ombord på våra bussar som går mellan Västerås och Arlanda. Vi tycker att det har fungerat bra och vi har kunnat hjälpa de flesta resenärer som missat att ta med egna. I sommar satsar vi även på att locka fler familjer att resa med oss med förmånliga priser på barnbiljetter, så därför känns det också angeläget att ytterligare förstärka säkerheten för barnen ombord, säger Ingvar Ryggesjö.

Bälteskuddar placeras ut på samtliga av Swebus egna bussar under juni månad. Det finns ingen garanti att bälteskudde finns ledig för utlåning, eftersom dessa i nuläget inte är bokningsbara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088