23948sdkhjf

Böter för tre länstrafikbolag

Länstrafiken i Västerbotten, länstrafikbolaget i Västernorrland och Läntrafiken Örebro krävs på böter av Konkurrensverket – gjorde fel vid upphandling av biljettsystem respektive beställningscentral.
När Länstrafiken i Västerbotten gjorde upphandling av biljetthanteringssystem skedde det utan annonsering. Detta är inte tillåtet, enligt Konkurensverket som nu kräver Länstrafiken i Västerbotten på miljonböter. Samtidigt anklagas länstrafikbolaget i Västernorrland för samma sak medan Länstrafiken i Örebro gjort fel vid upphandlingen av en beställingscentral.

Konkurrensverket har lämnat in ansökningar till förvaltningsrätterna i de olika länen där verket vill att rätterna ska bötfälla länstrafikbolagen på mellan 1,5 och 1,9 miljoner kronor för otillåten direktupphandling. De tre länstrafikbolagens kontrakt var samtliga värde över 20 miljoner kronor vardera.

– Hanteringen av stora summor av skattebetalarnas pengar medför berättigade krav på affärsmässigt beteende, god framförhållning och kunskap om de gällande regelverken. När upphandlande enheter, som i de aktuella fallen, brister i dessa avseenden och helt underlåter att konkurrensutsätta omfattande kontrakt finns inga garantier för att skattebetalarnas pengar används på ett effektivt sätt. Konkurrensverket anser att detta är allvarligt och uppmanar alla som ansvarar för att resurssätta upphandlingsfunktionen på kommuner, landsting och statliga myndigheter att ge dessa funktioner tillräcklig strategisk vikt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062