23948sdkhjf

Kollektivtrafiken ökade 2011

Under 2011 gjordes sammanlagt 1 354 miljoner resor med kollektivtrafik i riket, en ökning med 67 miljoner resor, eller 5 procent, jämfört med år 2010. Det visar Trafikanalys rapport.
Att resa kollektivt med buss är fortfarande det vanligaste sättet, med detta trafikslag genomfördes strax över hälften av kollektivtrafikresorna under året. Tunnelbana är det näst vanligaste trafikslaget med 23 procent av resorna, medan tåg står för cirka 12 procent och spårväg för dryga 11 procent. Det femte trafikslaget, sjöfart, har motsvarande knappa en procent.

Även transportarbetet i kollektivtrafiken, mätt som personkilometer, ökade med cirka 5 procent jämfört med föregående år. Kollektivtrafikens andel av det samlade persontransportarbetet i Sverige är dock fortfarande mindre än 20 procent.

Under år 2011 uppgick kostnaderna respektive verksamhetsintäkterna för kollektivtrafiken i Sverige till cirka 34 respektive 16 miljarder kronor. Därutöver uppgick bidragen från kommun, landsting och stat till närmare 16 miljarder kronor. Majoriteten, 71 procent, kom från landstingen, 28 procent från kommunerna och 1 procent från staten.

Den genomsnittliga kostnaden per kollektivtrafikresa var 25 kronor år 2011, medan verksamhetsintäkten var knappt 12 kronor. Det innebär att strax under 50 procent av resan betalas med verksamhetsintäkter, resten med bidrag. I samtliga län var även i år kostnaden för en kollektivtrafikresa större än verksamhetsintäkten.

Rapporten Lokal och regional kollektivtrafik 2011 innehåller också statistik på länsnivå om bland annat utbud och reslängder. Statistiken bygger på uppgifter från de regionala kollektivtrafikmyndigheterna. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och Statisticon AB har producerat rapporten på uppdrag av Trafikanalys.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062