23948sdkhjf

Sämre för östgötapendeln

I veckan spikades nästa års tider för Östgötapendeln. Dessvärre innebär de nya tiderna en kraftig försämring för resenärerna vilket ÖstgötaTrafiken beklagar.
Den nya tidtabellen för Östgötapendeln är helt förändrad och innebär kraftigt ändrade tider. Följderna kommer bli mer trängsel på tågen och sämre anslutningar till buss- och spårvagnstrafiken. Vid årets tilldelning av tider på stambanan har Trafikverket gett ÖstgötaTrafiken helt nya och oregelbundna tider för Östgötapendeln. Inga av de tider som bolaget hade ansökt om har man fått.

Slut för enkel tidtabell
Tågen kommer inte heller längre gå med den regelbundenhet om var 20 minut som hittills varit en del i Östgötapendelns framgång. Nu kommer tågen istället gå omväxlande var 15, 20 och 25 minut. Att då få till bra anslutningar mellan tågen och busstrafiken i tätorterna blir inte längre möjligt.

– Vi kan inte fortsätta leva med så här oerhört olika förutsättningar varje år, de nya tiderna från Trafikverket. Ska vi kunna ge östgötarna en bra kollektivtrafik måste vi få en ökad stabilitet i planeringssystemet, säger Paul Håkansson vd vid ÖstgötaTrafiken. Han fortsätter:

– Med Trafikverkets prioriteringar av annan trafik som går genom länet, kommer vi snart inte att få plats på stambanan över huvudtaget. Våra möjligheter att driva frågan för Östgötapendeln och kundernas bästa är uttömda. Nu måste våra politiker agera för att skapa stabila och långsiktiga förutsättningar för Östgötapendeln.

Mer trängsel att räkna med
I och med de nya tiderna skulle även fler tåg behövas för att trafiken ska kunna fungera men eftersom fler tåg inte är möjligt att få tag på med så kort varsel, kommer istället fler avgångar att gå med kortare tåg med ökad trängsel som följd. Dagens möjligheter att koppla ihop två tåg för att möta resandebehovet försvinner på flera avgångar.

I och med de nya och sämre tiderna som Trafikverket tilldelat Östgötapendeln, måste även stora delar av buss- och spårvagnstrafiken, framför allt i Linköping och Norrköping, planeras om.

Fotnot. Den nya tidtabellen börjar gälla den 9 december och gäller under ett år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078