23948sdkhjf

Fler elbilar få laddstolpar

Under augusti månad tillkom det 166 stycken nya laddbara elbilar i Sverige, en ökning med 19 procent sedan föregående månad. Men infrastrukturen hänger inte med, enligt ELIS.
Det finns nu 1021 registrerade elbilar i Sveige, det visar nya detaljerade siffror från statistikdatabasen ELIS (Elbilen i Sverige), som varje månad tas fram av Easycharge, Sveriges oberoende elbilskonsult. Trots det uppgår den totala andelen laddbara elbilar i dag till blott 0,02% av Sveriges bilflotta. Eller 1021 stycken, vilket innebär en ökning med 604 stycken eller 145 procent sedan årsskiftet. Kvoten av antalet laddplatser delat med antal elbilar, CPEV, är idag 0,33 jämfört med Norges på 0,46. Ju högre kvot desto bättre utbyggd infrastruktur.

– Vi har under årets första halvår sett ett glapp i beställda bilar och faktiskt levererade. Nu börjar det dels komma fler modeller tillgängliga på marknaden och dels börjar de beställda bilarna bli levererade. Vi på Easycharge har länge haft en prognos på mer än 1500 stycken registrerade elbilar till slutet av året, och att döma av de senaste två månadernas försäljningsökning, ser det inte helt omöjligt ut, säger Andy Rietschel , vd för Easycharge.

Easycharge publicerar varje månad återkommande statistik kring elbilsanvändningen i Sverige. Statistiken är en unik sammanställning av utsorterad data från Transportstyrelsen och andra källor, och ger en mer korrekt och enhetlig bild av elbilar och laddhybrider än vad som tidigare varit möjligt. Samtidigt lanseras också nyckeltalet CPEV, Charging Points per Electric Vehicle.

– Nu gäller det att matcha elbilsanvändningen med korrekt utbyggnad av laddinfrastruktur så att vi inte halkar efter, att följa CPEV kommer ge alla en bra indikation på vart vi är på väg. Vi hoppas att ELIS kan bidra med stor kunskap till var och hur infrastrukturen ska byggas och hur framtidens smarta nät kan utnyttja elbilarnas energilagringskapacitet, säger Andy Rietschel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063