23948sdkhjf

Kulturnatt i Uppsala

Lördag den 8 september är det dags för årets Kulturnatt. Uppsalas största kulturmanifestation är nu inne på sitt 24:e år och märks över allt i Sveriges fjärde storstad.
Trots sina 24 år slutar inte Kulturnatten att överraska. I år sprider den sig till nya platser och bjuder på många nya intressanta programpunkter som kulturnatten tidigare inte bjudit på.

– Kulturnatten är ett uppsalakulturens skyltfönster där den stora bredden och kvaliteten i Uppsalas kulturliv blir påtaglig och synbar. Jag tror att alla uppsalabor och besökare njuter av att kulturen kommer ut på gator och torg. Många med mig älskar den här kvällen och det enda jobbiga brukar vara att bestämma sig för vad man ska hinna med, säger kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson .

Med cirka 640 olika programpunkter kommer Uppsalabor och besökare att få sig en fullspäckad dag och kväll. Som tidigare år är utbudet otroligt brett så det finns någonting för alla. I år blandas nyheter med gamla godbitar på ett intressant sätt. Nya platser som Klosterparken, Artediparken och Danspaviljongen i stadsparken kommer i år vara en del av kulturoasen i staden.

– Det har varit en riktigt rolig utmaning att placera ut alla nya evenemang inför årets kulturnatt. Det är så mycket man måste ta hänsyn till som exempelvis ljudkrockar, var det finns el och evenemangssäkerhet, och samtidigt försöka hitta en blandning som känns spännande och lite utmanande, säger kulturnattsgeneralen Sofie Blomgren .

Den officiella invigningen av Kulturnatten äger rum på Uppsala Konsert & Kongress den 8 september klockan 14:00 i sal B. Håkan Liby, landsantikvarie och länsmuseichef, invigningstalar om hemslöjdens 100 års dag. Musik bjuds det på i form av världskulturbandet Morfis Bixur och årets första Gösta Knutsson-stipendium delas ut till författaren Reza Rezvani. Avslutningsvis kommer Uppsala Föreningsråd dela ut stipendium ur Näringslivets och Uppsala kommuns jubileumsfond Uppsala 700.

Tips på nya programpunkter:
* Freddy Amigo, känd från talang, kommer och berikar Uppsala och Orangeriet i Linnéträdgården med sin fantastiska operasång
* Anundsjö Hembygdsförening gästar för första gången Uppsala och Artediparken
* I slottsbacken kommer Yardservice att hålla till. Det bjuds på musik, poesi, måleri och visuella effekter.
* I egenskap av att vara det gamla hantverkshuset slår Park Inn Hotel upp sina dörrar. Hemslöjdsföreningen checkar in och har fullt med aktiviteter hela dagen.
* Forumtorget gästas av Kurdiska föreningen som kommer sjunga och dansa från en stor scen.

Fotnot. Fjärde storstaden? Är inte det Linköping-Norrköping? kanske någon av rt-forums läsare tänker. Men faktum är att Uppsala är enda staden i Sverige med mer än 200 000 invånare när Stockholm, Göteborg och Malmö räknats bort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079