23948sdkhjf

Gratis buss i Norberg

Alla bilister i Norberg i åldern 20-64 år kommer under vecka 37 få ett kanonerbjudande. Under två veckor kan de bli testresenärer och åka kostnadsfritt med buss till jobbet.
– Vi tror att många väljer bilen till jobbet av gammal vana. Med detta initiativ vill vi att fler ska upptäcka fördelarna med att busspendla. Det är bra för miljön och den egna plånboken, säger Maria Linder , chef för kollektivtrafikförvaltningen inom landstinget.

I Norberg pendlar 53 procent av invånarna till jobb utanför kommunen, de flesta till Fagersta. För att fler ska få upp ögonen för möjligheten att åka kollektivt tar kollektivtrafikmyndigheten tillsammans med Norbergs kommun och Trafikverket ett helt nytt initiativ.

I dagarna får alla boende i Norberg i åldern 20-64 år med bil ett brev, där de erbjuds att bli testresenär under två veckor. Anmälan sker på nätet där intresserade får svara på ett antal frågor om bland annat resvanor, arbetstider och var de arbetar. Alla som har möjlighet att åka kollektivt och normalt åker bil till jobbet får ett busskort hemskickat. De får också tips om vilken buss som är lämpligast för just dem.

Efter fyra veckor görs uppföljning för att se om deltagarna ändrat sina resvanor.

– Erfarenheten från andra håll i landet visar att många blir förvånade över hur snabbt och smidigt det är att åka buss. Jag hoppas att detta initiativ kan bidra till att fler kan sänka sina kostnader för jobbresor, säger Åsa Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Norberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062