23948sdkhjf

Gratisresor i Skånetrafiken

Pendlarexperimentet är Skånetrafikens största satsning på att få nya kunder. 30 000 bilister får prova kollektivtrafiken gratis under två höstveckor med förhoppningen att de ska släppa ratten. 
Förhoppningen med Pendlarexperimentet är att många av bilisterna upplever fördelarna och fortsätter pendla med buss och tåg. Under vecka 37 och 38 skickar Skånetrafiken ut inbjudningar till Pendlarexperimentet till cirka 200 000 bilägare. Sista anmälningsdag är 23 september och man kan anmäla sig antingen genom att skicka in en svarstalong eller via skanetrafiken.se. Under två veckor i slutet av oktober erbjuds de personer som uppfyller urvalskriterierna att åka gratis med Skånetrafiken. Målet är att omkring 30 000 bilister ska delta och att de sporras att fortsätta att resa med Skånetrafiken även efter testperioden.

− Vi vill att fler upptäcker vilken bra kollektivtrafik vi har i Skåne. Då kommer också fler att åka med oss. Vi har ett ökat fokus på att hitta nya kunder, inte bara förmå de befintliga kunderna att åka mer, säger Henrik Dagnäs , direktör för Skånetrafiken.

Skånetrafiken befinner sig i ett läge där besparingar måste gå hand i hand med nya satsningar.

− Vi måste gasa och bromsa samtidigt. Målet med Pendlarexperimentet är fler kunder och därmed möjligheter att utveckla kollektivtrafiken ytterligare, säger Henrik Dagnäs.

Många fördelar
Ju fler som åker kollektivt, desto mindre trängsel blir det vid in- och utfarterna till städerna. Fördelarna är också många för den som väljer att ställa bilen till förmån för tåget eller bussen. Utöver att det är billigare, främjar det också säkerhet och hälsa.

− Du rör dig tre, fyra gånger mer när du åker kollektivt än när du kör bil, säger Kristina Christensson, miljöstrateg på Skånetrafiken.

I fjor ökade andelen biogas i Skånetrafikens verksamhet till 54,5 procent och arbetet med att öka andelen förnybart drivmedel fortsätter. År 2020 ska Skånetrafikens verksamhet vara helt fossilfri.

FAKTA/Gratisresor i Skånetrafiken
Pendlarexperimentet är Skånetrafikens största satsning på att få nya kunder. Den riktar sig till personer som i dag pendlar med bil. Förhoppningen är att kunna erbjuda omkring 30 000 personer att testa kollektivtrafiken gratis under två veckor i slutet av oktober. Cirka 200 000 bilägare får ansökningsformulär i brevlådan. Det går även att anmäla sitt intresse via skanetrafiken.se. Parallellt pågår en tävling för dem som redan idag reser kollektivt: de kan nominera lämpliga kandidater till Pendlarexperimentet. De tio som lyckas förmå flest att anmäla sig vinner 1 000 kronor var i reskassa. Andra kollektivtrafikbolag i Sverige har haft stora framgångar med liknande satsningar. I fjor deltog 28 000 personer i Västtrafiks motsvarande satsning. Enligt Västtrafik valde 29 procent att fortsätta att pendla kollektivt efter testperioden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079