23948sdkhjf

Snabbare internet på spåret

SJ och Telia har ingått ett strategiskt partnerskap för kommunikationstjänster som innebär att Telia bygger 4G längs sju av Sveriges mest trafikerade tågsträckor.
Resenärerna ska få snabbare Internet och mindre störningar vid mobilsamtal. SJ och Telia ska även gemensamt utveckla kommunikationslösningar för SJs kunder och medarbetare.

SJ och Telia gör nu gemensam sak för att erbjuda resenärer och personal bästa möjliga kommunikationsmöjligheter ombord på tågen. Som en del av avtalet ska Telia bygga 4G längs landets mest trafikerade tågsträckor. De sju sträckorna som får förbättrad internet- och mobilkapacitet är Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg, Stockholm-Örebro norr om Mälaren, Stockholm-Örebro söder om Mälaren, Stockholm-Sundsvall, Laxå-norska gränsen och Nässjö-Falköping. Utbyggnaden sker etappvis till december 2013.

SJ och Telia kommer även att upprätta ett gemensamt innovationsforum som ska utveckla och testa exempelvis mobila lösningar för biljettbokning, betalning, trafikinformation, reseplanering och underhållning.

– Att internet och mobilsamtal fungerar ombord på tåget är en av de viktigaste frågorna för våra resenärer. Nu samlar vi hela vårt behov av moderna kommunikationslösningar. Tillsammans med Telia utvecklar vi spännande mobila lösningar som kommer både resenärerna och vår personal till godo, säger SJ:s vd Jan Olson .

– Samarbetet ger SJ och Telias gemensamma kunder - Sveriges tågresenärer – tillgång till den senaste kommunikationstekniken och det bästa bredbandet när de är på resande fot. Jag är övertygad om att det kan bidra till att göra tågresan till en ny typ av upplevelse, oavsett om man reser i tjänsten eller privat. 4G erbjuder snabba överföringshastigheter och en robust uppkoppling, som gör det möjligt för resenärer att arbeta uppkopplade mot företagets nätverk och system, titta på film och nöjessurfa, säger Lars Nyberg , vd och koncernchef, TeliaSonera.

Samarbetsavtalet löper på fem år och innebär att Telia utvecklar en ny kommunikationsplattform för hela SJs organisation, bland annat all mobiltrafik, nationella och regionala nätverk som WAN och LAN.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063