23948sdkhjf

Malmö vägrar betala

Bråket om vem som ska betala för extra busstrafik i Malmö fortsätter – Malmö håller fast vid sitt nej till att finansiera, ansvaret ligger på Region Skåne enligt staden.
Busstrafiken i Malmö är Region Skånes ansvar. Det är det huvudsakliga skälet till att Malmö stad säger nej till att finansiera en kompletterande busslinje i Limhamn.

Det finns en önskan bland boende i Klagshamn och södra Bunkeflostrand om en busslinje mellan Klagshamn och Limhamn, bland annat för att underlätta för äldre att nå utbudet av service i Limhamn. Tekniska nämnden har därför bett Skånetrafiken att utreda detta. Utredningen som nu är klar föreslår att Malmö stad köper en extra bussförbindelse eftersom Skånetrafiken inte själv kan finansiera den. Detta säger Malmö stad nej till eftersom kollektivtrafiken i staden är Regions Skånes ansvar. Alla beslut om bussar i Malmö, så som bussdragningar och tidtabeller, tas av Region Skånes kollektivtrafiknämnd och är inget som Malmö kommunfullmäktige tar ställning till. Ett tillköp skulle dessutom innebära att Malmöborna betalar två gånger för samma sak.

Malmö stad har föreslagit några mindre ändringar i tidtabellen som skulle lösa situationen för resenärerna genom att möjliggöra resor från Klagshamn till Limhamn utan byte, men de förslagen har Skånetrafiken avvisat.

– När det bestämdes att Skånetrafiken skulle ansvara för all kollektivtrafik i Skåne bestämdes det också att Malmöborna skulle betala skatt till regionen för denna uppgift. Att nu komma och begära kommunala bidrag för bussar i Malmö skulle innebära att Malmöborna fick betala för samma sak två gånger, vilket är helt orimligt, säger Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för boende och infrastruktur, samt tekniska nämndens ordförande.

– Jag är övertygad om att det bästa för kollektivtrafiken i Malmö är att vi från Malmös sida och de från Region Skånes sida gör sitt allra bästa inom sina uppdrag. Att genom tillköp gå in på regionens uppdrag är inte en bra lösning i längden. Istället hoppas att jag att Skånetrafiken vill pröva kompromisslösningen som Malmö stad föreslagit, säger Karolina Skog (MP), kommunalråd med ansvar för framtidens trafik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062