23948sdkhjf

Röda siffror i Jämtland

Länstrafiken i Jämtland AB redovisar en förlust på -4,8 miljoner kronor i 2012 års delårsbokslut. Nu tvingas Länstrafiken till sparåtgärder, bland annat höjs biljettpriserna.
Intäkterna för persontrafiken har ökat jämfört med föregående år men ökade kostnader ger Länstrafiken ett minusresultat. Årsprognosen visar en förlust på -4,8 miljoner kronor och tvingar Länstrafiken till sparåtgärder och en justering av nuvarande biljettpris för att öka intäkterna.

För samma period förra året var läget ännu sämre. Då uppgick förlusten till -8,5 miljoner kronor. Intäkterna för persontrafiken inom landsbygdstrafiken har ökat med 100 000 kronor jämfört med samma period föregående år, dock är intäkterna för persontrafiken 2,7 miljoner kronor lägre jämfört med budget. De ökade kostnaderna är i form av ökade trafikersättningar och ökade kostnader för service och support för biljettmaskiner.

– Vi har redan nu börjat tittat på vilka kostnader vi kan skära i för att så tidigt som möjligt sätta in sparåtgärder. Bland annat kommer vi strypa all marknadsföring för resten av året. För att öka intäkterna är vi tvungna att göra en justering av nuvarande biljettpris under hösten, säger Stefan Fredriksson , vd Länstrafiken i Jämtland.

Resandet för perioden uppgår totalt sett till 3 280 000 resor, vilket är en minskning med 95 000 resor jämfört med samma period föregående år. Resandet inom landsbygdstrafiken har minskat med 1 procent och tätortstrafiken med 4 procent. Minskningen av resor inom landsbygdstrafiken sker främst hos skolelever. Det var just för att pressa upp skolresorna som Jämtlandstrafiken tidigare sökt EU-bidrag för att kunna genomföra gratis resor för alla barn och unga mellan 6 och 20 år. Detta avslogs dock av Tillväxtverket.

– Vi jobbar nu stenhårt för att i slutet av året kunna presentera ett helårsbokslut som visar att ekonomin är i balans igen. Vi behöver en resandeökning under hösten samt att vi genomför de planerade sparåtgärderna, säger Stefan Fredriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063